Следвайте ни

По време на COVID-19: Такса 8 лв. за ходене на работа, 1,70 лв. за магазина

viber icon

Пловдивските служители ще плащат по поне 8 лв. от дневния си надник, за да ходят на работа, ако носят маска и по време на изпълнение на служебните си задължения, а тези, които са хукнали да напазаруват, по 1,70 лв. на посещение в магазина. Тази сума ще трябва да бъде отделяна само от гражданите, които нямат многократна предпазна маска. До тук се стигна след като здравният министър Кирил  Ананиев разпореди задължителното им носене и на открити, и на закрити обществени пространства в борбата с COVID-19. Така на практика на гражданите се забранява да напускат домовете си, без да са поставили на лицето си маска, а тези които са дръзнали да се опълчат ги грози солена глоба – 5000 лв. Санкцията ще бъде налагана от събота.

Това означава, че работниците, които не работят от вкъщи или не са минали на съкратен работен ден и нямат многократна маска, трябва да се бръкнат поне по 8 лв. в джоба си, за да се трудят. Еднократните такива се търгуват по 1,70 лв., ако в аптеките има налични и не бива да забравяме, че ако ходим пеш или с градския транспорт, 8-часовият работен ден се удължава с поне още час. При 20 работни дни месечно семейният бюджет ще бъде ощетен със 160 лв. Причината е, че те трябва да се сменят на всеки два часа.

В една от веригите аптеки в Пловдив еднократните маски отдавна са почти изчерпани и в момента разполагат с по-малко от кутия. В един пакет има по 50 броя. Затова и в социалните мрежи още щом се разбра за новата заповед, започна запазването на бройки. „Искаш ли да ти запазя, докато имам? Еднократни, трипластови са“, пише служител в аптека на познат във фейсбук. Междувременно тези, които са от плат, поне за момента също са в ограничени количества. Наличността им в града под тепетата не е повече от 200 бройки на обект.

Оказва се, че на пловдивчани хич не им се нрави забраната за излизане извън дома с маска. Веднага щом се разбра за заповедта, при вида на човек, който използва предпазни средства, се чуваха думите „ей така искат да ни направят всички, да сме като овце“. 

„На робите и на крепостните селяни не са им издавали такива заповеди“, казва Марин Николов. „Когато издаваш заповед, не трябва ли да осигуриш поне ресурс за изпълнението й? И маската, която ще си ушиеш сам, само и само да не те глобят – ефективна ли е? Целта е да ходим маскирани ли“, се чуди Иванка Маринова. Други като Димитър Миланов питат кой ще им даде пари, за да си купят предпазни средства. Има и такива, които се опитват да гледат на ситуацията с насмешка и казват, че „са ни забулили всички. Къде се скри Антон Дончев, за да напише втора част на „Време разделно“. 

И тук идва въпросът доколко ефективно изобщо е носенето им. Мненията са противоречиви – ген. Мутафчийски всеки ден повтаря, че те имат ефект само ако се използват от болни. По думите му при всички други хора ползата е само да не се докоснат по лицето с ръка, която е вече е пипала заразена повърхност. Това обаче може да се случи и у дома, ако не си измием ръцете, когато се приберем. 

В същото време здравният министър е категоричен, че носенето на маски е задължително. И на пръв поглед решението му изглежда логично, имайки предвид хората, които нон-стоп щъкат навън на групи въпреки забраната. Само преди няколко дена обаче Световната здравна организация апелира да не се разхищават маски, които и без това не достигат почти навсякъде в Европа. Те апелират да се носи предпазно средство само ако кихаме или кашляме, или имаме съмнения, че даден човек е заразен. Това обаче явно не важи за здравното министерство, което смята, че носенето на предпазни средства трябва да става от всеки. 

Снимка: Наташа Манева

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

невинен свидетел

31.03.2020 | 11:08

Като прочетох кой е писал статията се съмнявам в истинността на казаното. Този репортер пише само платени статии

Отговори
1 1

Кокиста

31.03.2020 | 12:13

то и като погледнеш кой я е постнал и къде я е постнал става ясно още от рано.. диетата е fake news и чалга на макс.

Отговори
1 0

Тиква

31.03.2020 | 07:38

За съжаление,с маска и без маската,българите остават стадо овце, гербисти се подиграват с нас ,а ми блеем.

Отговори
8 4

умни управници

31.03.2020 | 07:21

Хубаво е всички да носим маски, но като няма, откъде да вземем? Сега спекулата ще се развихри още повече!

Отговори
5 5

Кокиста

31.03.2020 | 12:14

тя спекулата си е винаги модерна ако съдя по начина по-който спекулираш или ако трябва да го кажа с 2 думи на прост български- говориш глупости.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?