2374
Следвайте ни

По-строги мерки срещу COVID в две области в страната

viber icon

В Габровска област от днес се въвеждат по-строги строги мерки заради нарасналата заболяемост от COVID-19, която вече надхвърля 700 на 100 000 души. Областта от началото на октомври е в тъмночервената зона.

Директорът на РЗИ - Габрово д-р Николай Пенчоков заяви в NOVA, че все още се очаква положителният резултат от мерките, като ефект засега има от въвеждането на ротационния принцип в училищата, което е ограничило разпространението на вируса. Той отбеляза, че само в Севлиево се отбелязва намаление на случаите с коронавирус, докато в Габрово почти няма свободни легла.

Още в петък (15 октомври) стана ясно, че от 18 до 31 октомври в Габровска област се въвеждат допълнителни строги ограничителни мерки:

Остават забранени присъствените групови занятия в обучителните центрове, танцовите и музикални школи, посещенията в детски центрове, клубове и занимания за деца. Няма да има посещения на частни събития като сватби, кръщения, погребения. Отлагат се конгреси, конференции, семинари, конкурси, обучения, тиймбилдинги, изложения, фестивали, събори и други обществени събития.

Спортните събития - както на закрито, така и на открито, ще са без публика. Остават затворени плувните басейни и комплекси, балнеолечебните и спа-центровете, а за фитнес-залите се допускат 30 на сто от посетителите при спазване на дистанция.

Посещенията на кина, театри, концерти и други сценични прояви на закрито ще се допускат също при 30 на сто от капацитета на залите и носене на защитни маски за лице. Учениците от областта ще продължат да учат на ротационен принцип, а детските градини и ясли остават отворени при строго спазване на противоепидемичните мерки. В търговските центрове малолетните и непълнолетните деца трябва да бъдат с пълнолетен придружител.

Заведенията остават да работят при ограничен капацитет. Това може да се избегне, ако персоналът е ваксиниран или преболедувал от
коронавирус, допускат се ваксинирани клиенти или с отрицателен резултат от тест.

Остават спрени свижданията в лечебните заведения. Допускат се изключения единствено за терминално болни, по преценка на директора на лечебното заведение. Няма да има свиждания и в социалните домове, където са настанени деца или възрастни хора.

Въвеждат се по-строги противоепидемични мерки и в област Ямбол, които ще важат в следващите три седмици, пише NOVA.

Преустановяват се присъствените групови занятия в езикови, образователни и обучителни центрове, танцови и театрални школи, както и посещенията в детски центрове, клубове и други групови услуги за деца до 18 години.

Събирания от частен характер като сватби, кръщенета и погребения могат да се провеждат само с членове на домакинството, без посетители (с до 20 човека).

Преустановява се и провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, обучения, тиймбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена среда, както и фестивали, събори и фолклорни инициативи.

Фитнес залите, спортните зали, кина, театри и концерти ще работят при 30% капацитет, а пенсионерските клубове и дневните центрове за възрастни се затварят.

Учениците в Ямбол, Елхово, Стралджа и Болярово се въвежда ротационен принцип на обучение. От днес до 29 октомври се преустановява присъственото обучение на децата от 5, 6, 9 и 11 клас. От 1 до 5 ноември класовете 7, 8, 10 и 12 клас преустановяват присъственото обучение. Изключение се допуска само за ОУ „Йордан Йовков“ в гр. Ямбол поради възможност за двусменен режим там.

Детските градини и ясли няма да се затварят. Преустановяват се свижданията в лечебните заведения и специализираните социални услуги.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?