Следвайте ни

Пловдивските лекари от първа линия: Спрете с негативизма!

viber icon

С  декларация излязоха днес 20-те болници в Пловдив и областта, лекуващи пациенти с COVID-19. Чрез нея те призоваха медиите да се спре с негативизма и увериха, че не биха върнали нито един доброволец, ако смята, че може да се справи по-добре от медиците на първа линия.

Ето нейният текст на декларацията:

От самото начало на обявеното извънредно положение в България – 13 март 2020 г., до момента всички болници в Пловдив и областта участват активно в приема и диагностицирането на пациенти с COVID-19.

В Пловдив е създадена организация чрез т. нар. нива на необходимост от разкриване на легла за лечение на пациенти с коронавирус. Това е извършвано на последователни етапи с решения на Областния кризисен щаб в Пловдив съобразно заболеваемостта в България. При първия етап е определен броят на необходимите за разкриване допълнителни терапевтични и интензивни легла в болниците. При втория етап се определят конкретни лечебни заведения за работа с пациенти с Covid-19 спрямо данните за епидемиологичната обстановка в страната.  Последното от нивата на необходимост е създаването на отделна специализирана болница за COVID-19.

Ръководствата на лечебните заведения в град Пловдив гарантират, че е следван принципът за запазване и неконтаминиране на основните болнични звена с COVID-19 с оглед осъществяване на адекватна медицинска помощ и на останалите пациенти, които имат небоходимост от лечение на своите заболявания.

Липсата на персонал е причина понякога за несвоевременно оказване на медицинска помощ на пациентите. Ръководствата на всички пловдивски болници категорично заявяват, че на всеки хоспитализиран се оказва медицинска помощ и медицински грижи.

Обвиненията към Областния кризисен щаб, неговите членове и председател също не помагат, а напротив – застрашават в тежката ситуация направеното до момента.

Апелираме към медиите да се спре с негативизма! Всяка отрицателно насочена към медицинското съсловие публикация и репортаж води до демотивация и напускане на специалисти, които и без това са малко.

Нека всеки се замисли, че на пациентите се налага да чакат, защото един лекар и една сестра трябва да се грижат за 20-30, а понякога и 40 тежко болни.

Нека всеки се замисли, че когато лекарите предупреждаваха за настъпването именно на такъв момент и умоляваха да се носят лични предпазни средства, заведенията и баровете бяха пълни, темата КОВИД-19 бе неглижирана, а пораженията от коронавируса бяха дори отричани като реално съществуващи. За съжаление сред немалка част от обществото подобни разбирания продължават да се разпространяват.

Нека всеки се замисли, че „в мизерните условия в болницата“ пациентите прекарват 3-4 седмици, а лекарите 30-40 години. Това не е присъда, това е нашето призвание. Но заслужаваме поне уважение или, най-малкото – възможност безпрепятствено да упражняваме своята професия и да изпълняваме Хипократовия си дълг.

Нека всеки се замисли дали „уважението“, което получава медицинският персонал от голяма част от обществеността и от медиите, е каквото трябва да бъде.

Ако въпреки това някой мисли, че може да се справи по-добре от служителите на първа линия в лечебните заведения – нека пробва! Нито една от болниците в Пловдив не би върнала или отказала помощ от доброволци.

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

.........

.........

11.12.2020 | 05:57

В онкото вижте колко лекъри, сестри,санитарни има .....ужас никакъв контрол!

Отговори
2 0
Лекарите да не се изживяват като адвокати на дявола

Лекарите да не се изживяват като адвокати на дявола

10.12.2020 | 23:55

Каназирева е в центъра на всяка обществена интрига. Не лекарите са виновни за труповете по стълбищата на МЗ.

Отговори
8 0
Що за хора

Що за хора

10.12.2020 | 22:23

Са тези,които плюят по лекарите?!?! Накрая пак до тях опират и търсят помощ ! Не си го изкарвайте на тях !!!

Отговори
5 1
здравеОПАСНИ  доброволци?  Мерсиме, ама . . .

здравеОПАСНИ доброволци? Мерсиме, ама . . .

10.12.2020 | 20:29

Знаехме си и досега, че за тоя Ковид-19 ЛЕЧЕНИЕ НЯМА. Затова установиха от СЗО = “ПАНдемия” Сиреч седмица-две СЛЕД заразата може да се разболееш – в различна степен, някои го прекарват на крак, други – … Думата “излекуван” е ЛЪЖА, ако някой преболедува, оздравял е от самосебе си. Цялата официална политкоректна статистика се основава на БОЛНИЧНА информация. По къщята който боледува и унира не го забелязват. Докато в лечебницата могат да ти помогнат само за съпътстващи пневмонии; а “обдишване” с маркучи на умирающите само им удължава агонията. Мерси. При което положение да идеш при чичко доктор да те оправя губи смисъл; ПАЗИ СЕ. Та безпредметни са разговорите за “бройки легла” сякаш леглото лекува. НЕ. Та престъпно е преследването от безполезни прокурорци-заплатаджии на МЕДИЦИТЕ, които компетентно отказват самоубийство лишени от защитни средства: което доведе до оредяване на лекарите-фронтоваци. НО ДА НИ ПРОВЪЗГЛАСЯВАТ БЕЗСЪВЕСТНО, ЧЕ ‘Д’О’Б’Р’О’В’О’Л’Ц’И’ ЩЕЛИ ДА УПРАЖНЯВАТ БЪЛГАРСКОТО здравеОПАСване? Чираци? Фел’шери? ВетеринарЦи? Знахари? ОтидЕ конят в рЯката, майни! Добре, че се грижат да ни събират ф стадиони, “колежи” и … велодр… пардон, колелодруми! ОпънОПЕРАторката ликува! Пловдив’2020! Пловдив’2222! Пловдив’3333 БоБо форевър!

Отговори
6 3
Защо

Защо

10.12.2020 | 22:26

Си се напъвал да пишеш целия този пасквил ?!!?

Отговори
3 2
Майна

Майна

10.12.2020 | 20:19

Познавам много добри и сърцати лекари в Пловдив от хирургиите,пълмед,евро хоспитал и други. Има добри лекари и вълшебници .. ни има и доста големи га.дове сред тях които опорочават всичко. Същото както при милиционерите . Специално от блс са бо.клуци . Има една лекарка в инфекциознито която е супер пич.ка,тя изкара почти цяло лято сама с една сестра. Ако чете сега тв ще се сети как ме прати към кожното във ВМИ лятото когато изхвърлих едни ман.гали посред нощ дето й се дър.виха.

Отговори
9 1
Ами някой

Ами някой

10.12.2020 | 22:31

Може да мисли,че ти си г.ад и бо.клук ! Запази си тъ.пото мнение само за себе си !!!

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?