Пловдивски лекар предупреди: Чака ни нещо страшно

Управителят на Спортния диспансер в  Пловдив  д-р Влатко Глигоров предупреди за сериозна опасност за много хора след прекарана COVID- инфекция. Светилото иска да сме подготвени, тъй като куп негови колеги от чужбина предупреждават за вълна от фатални последини на хора, изкарали вече вируса 

Ето неговото обръщение във фейсбук.

"Скъпи колеги и приятели, 
С тревога следя съобщенията на колеги от Западна Европа и Америка, че инвалидизацията и усложненията с фатален край в рамките на 6 месеца след прекараната COVID  инфекция, и то особено при пациенти с придружаващи сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, е изключително висок и смъртността ще бъде в пъти по-голяма в сравнение със смъртността на пациенти, починали в остра фаза на инфекцията.

Ето защо смятам, че от стратегическа гледна точка е необходимо много бързо да се предприемат мерки и да се подготвят и обезпечат средства, механизми и клинични пътеки за амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, прекарали COVID  инфекция, особено за тези с придружаващи сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. 

В момента основен приоритет е спасяването на пациенти с остра форма на COVID инфекция, но за да предотвратим последваща вълна от случаи с инвалидизация и летален край е необходимо да осигурим условия за последваща рехабилитация на пациентите, прекарали коронавирус.

Опасявам се, че липсата на адекватни мерки в тази посока,в съчетание със сложната епидемиологичната ситуация и организационния хаос в здравеопазването, ще предизвика справедлив гняв и недоволство сред обществото. 

Ето защо апелирам, колегите от МЗ, НЗОК и другите компетентните органи, да чуят моя призив и да предприемат адекватни мерки в посока спешна организация за обезпечаване на амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, изписани след прекарана COVID инфекция с цел предотвратяване на късните усложнения и възстановяване на работоспособността в максимално кратък период от време".

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
15 коментара
Сосиджа

Сосиджа

24.11.2020 | 09:36

Саддам го сритаха че уж имал химическо оръжие, за жълтупите в Ухан и Путин трае и Тръмп,май,май орташката са бъркари сместта,но в Китай че тънко и далеч,но някой е оплескал схемата и сега всички си траят...

Отговори
0 0
Не разбирам

Не разбирам

23.11.2020 | 15:30

Една виросуложка от Хонконг казва цялата истсина за вируса.В момента е пазена от ФБР тя казва че ще изнесе доказателства преди да я ликвидират.Вече е дала интервю във няколко телевизии.Тук има много прости хора които не вярват на нищо и се съмняват във всичко.Вирус има и този няма да е последният много неща не се казват защото ще се надигнат хората ако разберат истината.Но отхвърлянето на реалността не е най доброто защото смъртността е двойна в момента и каква друга може да е причината

Отговори
3 2
chinese virus

chinese virus

20.11.2020 | 18:44

За всичко да виновни ония гнусари от Китай с техния вирус .аз също го карах и още се възстановявам.

Отговори
10 11
Anatema

Anatema

20.11.2020 | 18:49

P R O M I T MOZAK!

Отговори
8 10
МАЙ  ЧЕ  Е  ДРУГО НЕЩО

МАЙ ЧЕ Е ДРУГО НЕЩО

20.11.2020 | 19:15

ЗАЩОТО СЕ ЗАГОВОРИ И ОТ ЕВРОПЕЙСКИ ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ ЧЕ ВИРУСА ГО Е ИМАЛО ОЩЕ ПРЕДИ КИТАЙСКИЯ ЛЕКАР ДА СЪОБЩИ ИСТИНАТА ЧЕ ГО ИМА.

Отговори
10 7
Д-р Гитълс

Д-р Гитълс

20.11.2020 | 18:03

това светило не може да освети и външна тоалетна.

Отговори
14 11
Колко си духовит, бе д-ре!

Колко си духовит, бе д-ре!

20.11.2020 | 23:37

Що си толкова остроумен - просто къртиш мифката от вънкашния кенеф, д-ре!

Отговори
4 1
4676

4676

20.11.2020 | 16:57

Защо така фанатично искате да ни спасявате точно от КОВИД ,но не и от други болести и спешни състояния !!!

Отговори
22 7
До 4676

До 4676

20.11.2020 | 19:59

Тъпите и от КОВИД не би трябвало да ви спасяват, ама лекари, призвание им е.

Отговори
3 6
Ковидчо (оригиналът):

Ковидчо (оригиналът):

20.11.2020 | 16:51

Абе да ви е*а в смотаните медии да ви е*а! Насрахте се да публикувате апокалиптични мнения на знайни и още повече незнайни медицински, математически и к`ви ли не други "корифеи"! Дотук бях, да си ви четат дебилите, `дето ви/им се връзват!

Отговори
19 16
РАЗБЪРЗАЛ СИ СЕ КЪМ СВЕТИ ПЕТЪР?

РАЗБЪРЗАЛ СИ СЕ КЪМ СВЕТИ ПЕТЪР?

20.11.2020 | 18:00

БУДАЛА "КОВИДЧО" АКО БЪРЗАШ ТОЛКОВА ЩО НЕ СКОЧИШ ОТ ОСМИЯ (18ИЯ) ЕТАЖ? ЛЕЧЕНИЕ НЯМА ЗА ТОЯ ВИРУС = ДЕСЕТИНА МЕСЕЦА ИЗЯСНИХА.... ДУМАТА "ИЗЛЕКУВАН" ЗА НЯКОЙ ОЗДРАВЯЛ ОТ САМОСЕБЕ СИ ОЗНАЧАВА САМО ЧЕ СА ГО ...ИЗПИСАЛИ ОТ ВЕТЕРИНАРНАТА ЛЕЧЕБНИЦА. ОСТАВА ЗАВИНАГИ С ТЕЖКИ УВРЕЖДАНИЯ ИЗ ОРГАНИЗЪМА. ПРЕСТЪПЛЕНИЕ Е В НАДВИСНАЛАТА МАСОВА ПАНДЕМИЯ ВМЕСТО ГРАДИВНИ ‘М’Е’Р’К’И’ (не “легла”, какината Дани, не “времянки” постройчици за далаверки, ами асансьори вместо д-рът самоубиец да тътри на гръб пациента!) ДА СЕ НАСАЖДАТ ИНТРИГИ И НАПРЕЖЕНИЯ СРЕД ИЗТОЩЕНИТЕ МЕДИЦИ. И да се насъскват безделниците заплатаджиии от прокуратурата да занимават лекари с идиотизми =от скука. Всеки две жертви на вируса ако повлекат “УВОЛНЕНИЕ” (?!? положил Х. клетва дипломиран лекар НЕ СЕ УВОЛНЯВА, мощняко!) на следните “…един административен ръководител, един лекар, двама санитари и един шофьор на линейка. Издадени са и две заповеди за наказание…” ТОВА СИ Е АВТОГОЛ. Като останем без медици на Началници ли да разчитаме?

Отговори
11 6
Хаджи Енчо

Хаджи Енчо

20.11.2020 | 16:43

Ето този трябва да го разследват за насаждане на паника, а не проф. Сербезова. Но прокуратурата този път нищо няма да направи, защото не е поръчан още. А иначе, човекът хваща една фалшива новина и иска да си докара доп. клинични пътеки и пациенти благодарение на нея. Нищо ново под слънцето.

Отговори
17 17
До Енчо

До Енчо

20.11.2020 | 16:57

Майка ми бере душа в болница с пневмония, аз все още вкъщи, баща ми се лекува сам(уж под лекарско наблюдение) у тях. Какви пътеки, какви пет лева?! Човекът предупреждава правителство и здравни органи, той е шеф на Спортния, той няма да тегли нищо. Ганьовците се разхождат половин година без маски, в главите им само бръмбари и чалга.

Отговори
35 8
ВИЕ  ДА  НЕ  СТЕ

ВИЕ ДА НЕ СТЕ

20.11.2020 | 17:35

КИТАЕЦ. ПИТАМ ЗАЩОТО ПРЕДИ ОКОЛО ГОДИНА ЕДИН КИТЙСКИ ЛЕКАР КАЗА ЧЕ ЦАРЯТ Е ГОЛ. И ЗАРАДИ ТАЗИ НЕГОВА ЧЕСТНА ПОСТЪПКА РЕВНАХА СРЕЩУ НЕГО. ВСЕ ЕДНО ЧЕ ТОЙ Е ИЗПУСНАЛ ВИРУСА. И НЕ СЛЕД ДЪЛГО УМРЯ.ПО КЪСНО СЕ РАЗБРАХА МНОГО НЕЩА. АЙДЕ ДА НЕ СЕ ИЗСИЛВАМЕ МНОГО.

Отговори
13 1
Сик

Сик

20.11.2020 | 17:59

Тиква проста, трябва ли да умре някой твой блъзък, за да повярваш ? В момента бере душа една много близка наша роднина, на която само преди седмица нищо и нямаше.

Отговори
23 6

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?