Следвайте ни

Пловдивски лекар огласи изумителни резултати от БЦЖ ваксината срещу COVID-19

viber icon

Между 3 и 5 пъти по-нисък е процентът на заболели от COVID-19 сред имунизираните с БЦЖ ваксина. В случай на заразяване с вируса, заболяването протича по-леко при пациенти с ваксината. Това съобщи д-р Динко Младенов, пловдивски лекар, който участва в борбата с коронавируса 

Академик Богдан Петрунов разказа пред "Труд", че в Нидерландия почти завършва голямо проучване на БЦЖ ваксината. В рамките на проучването са ваксинирани голяма група лекари и студенти.

“Оказа се, че много по-малък процент от имунизираните са се заразили с коронавирус и в същото време са прекарали по-леко заболяването. Няма съмнение, че БЦЖ ваксината стимулира тренирания и клетъчния имунитет”, категоричен е академик Петрунов.

Хората с поставена БЦЖ ваксина боледуват в пъти по-малко и от обичайните есенно-зимни инфекции. Ваксината има широк спектър на действие. Тя подобрява клетъчния имунитет, коментира д-р Младенов. Той припомни, че в Австралия с нея са имунизирани 4000 медици. “Знам, че сред тях няма заболели и няма да има”, коментира медикът.

Той подчерта, че ваксината не се поставя на болни с каквато и да е инфекция. “Има тестове, прави се квантиферонов тест, манту и други и се казва дали да се прави имунизация или не”, допълни докторът.

Той препоръча БЦЖ модифицирана ваксина за профилактика срещу Ковид-19 на всички, които нямат противопоказания за поставянето й.


 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?