Следвайте ни

Пловдивската лаборатория ще изследва по 30 проби на ден

viber icon

Лабораторията за коронавирус, която ще бъде изградена в Пловдив ще е от  най-  висок клас, за да дава обективни и бързи резултати. Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги"  проф. д-р Карен Джамбазов  на брифинг на Медицинския щаб.

По 30 проби на ден ще могат да се правят в лабораторията за коронавируса

"При двусменен режим  в нея ще могат да се правят по 30 проби на ден.  Има много доброволци готови да работят в нея", заяви ректорът на Медицинския университет проф. д-р Мариана Мурджева.

Тя добави, че изследването ще се прави на етапа етапа- екстрахиране на вируса и последстваща детекция. Технологията  ще има възможност за поддържа температурен режим минус 70, минус 80 градуса, за да може да съхранява проби, които  ще се изпращат в референтните лаборатории

От 300 000 до  307 000 лева ще струва изграждането на лабораторията на изследване за  коронавирус в Пловдив,  прогнозира проф. Карен Джамбазов.
167 000 лева са  за оборудване, а останалите за изграждане на специална постройка за нея. Малко по-късно бизнесменът Георги Гергов обяви, че ще дари нужните 300 000 лева. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

некадърници

23.03.2020 | 17:29

За кой първо тези 30 пробички?

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?