Следвайте ни

Пловдивчанка в Берлин: Хората тук масово са по парковете и улиците

viber icon

Пловдивчанката Паулина Цветанова е дизайнер на дрехи и живее в Берлин от няколко години. След преместването си в германската столица, е имала шанса да развие успешен бизнес, заради който й се налага да пътува често. Малко преди да избухне епидемията от коронавирус в Италия преминава през летищата на Милано, Рим и Бергано. Става свидетел как мерките срещу заразата се сменят буквално за часове – от пълно безхаберие до мерене на температурата на всеки пътник. Сега обаче е впечатлена от тоталното разминаване в подхода към епидемията в Германия и в България. Ето и нейния разказ за видяното в Берлин:

Тук е пълна лудница! Не искам да звуча негативно, но ако излезеш по парковете не можеш да се разминеш с хората. Деца, майки, семейства, възрастни хора, смесени поколения – всички са навън, при това без маски. Спортуват, пеят, играят. Да, хората имат нужда от чист въздух и слънце, но тук дори дистанцията от два метра не се спазва. Все едно нищо не се случва. Това ме ужасява!“, споделя пловдивчанката, която е чула от близките си какви са мерките у нас.

Извънредните мерки в Германия бяха въведени на 22 март. Според тях, събиранията на повече от двама души са забранени. Изключения важат за семействата и за членовете на общите домакинства. Паулина обяснява, че поради либералната политика на властите в Берлин се прилага по-мек подход към наложените ограничения. На практика редовно може да се видят цели групи на обществени места. Полицията обикаля да следи за реда, но само прави забележки, което някак си насърчава хората още по-малко да спазват правилата.

В Германия няма изискване гражданите да носят защитни средства.

„Хората не носят маски, а в същото време в аптеките средствата за безопасност, като маски и дезинфектанти, са изкупени. Няма витамин C, няма витамин D. Касиерите по магазините също не носят маски.“

Въведените извънредни мерки в Германия затвориха училища, магазини, ресторанти, детски площадки и спортни съоръжения. На практика обаче  освен супермаркетите за хранителни стоки, работят и много други, въпреки подаваните жалби за нарушения. Заведенията и ресторантите са затворени, но се възползват от доставките по домовете. Интересен факт е, че строежите не се прекратяват. Има и презапасяване с продукти, а тоалетната хартия също се е превърнала в дефицитна стока. Не може да се открие почти никъде, а супермаркетите са вкарали ограничение да се купува по една опаковка на човек. Навалицата от хора по обществените места обаче е факт, единствено метрото е горе-долу избягвано.

„Икономически погледнато, Берлин е един от най-бедните градове в страната. Повечето артисти живеят от социални помощи. От една година, а сега още по-засилено, се обсъжда социална политика, при която всеки човек, без значение дали работи, или не, да получава по 1000 евро на месец. Този метод за справяне с бедността е похвален, но се чудя кой ще плаща данъците и ще финансира тази социална идея. Отделно правителството е готово да отпусне милиони за тези, които са загубили бизнеса си заради пандемията. Вижда се как самите хора и управляващи се изменят в социално отношение.“, допълва Паулина.

От друга страна в няколко града в Южна Германия се е въвела абсолютна забрана и глоба от 500 евро при нарушение. Тестове се правят само на хора, които проявяват симптоми на COVID-19, а най-зачитаните мнения са на учените и медиците. Психологическите статистики и анализи остават на заден ред.

Странното е, че въпреки забраната за струпване на тълпи, отменянето на спортни и културни мероприятия, наскоро се е провел протест с над 4000 човека, които са агитирали за приемане на бежанците от Гърция.

В Германия, особено в Берлин, се протестира против расизма профилактично. И макар че в града има близо 3000 заразени с коронавирус, смъртните случаи са 17. Просто тук смъртността е много по-ниска, в сравнение с другите държави.“, заключава Паулина Цветанова.

Паулина Гегова

Паулина Гегова

Редактор-репортер - екип "Култура"

Паулина Гегова е завършила Актьорство за драматичен театър в ПУ. Работила е в държавен театър, създава частни проекти, организира културни и благотворителни мероприятия в Пловдив. Занимава се с медии от 2015 година, писател и редактор на художествена литература.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?