46

Пловдивчани гневни заради PCR тестове: Държат здрави хора в затвор!

Българи, които пристигат у нас от страни, включени в червена Ковид зона, са изправени пред кауза пердута. Голяма част от тях трябва да пазят домовете си заради задължителна 10-дневна карантина, оплакаха се потърпевши в редакцията на „Марица“, пътували скоро до Гърция и Турция. Те били неприятно изненадани, когато на нашите гранични пунктове представители на здравните власти им казали, че за да ги пуснат в страната, освен сертификат за ваксинация или преболедуване от ковид, каквито представяли повечето, трябвало да имат задължително и PCR, направен в държавата, която са посетили, като не им признавали антигенни тестове. Предлагали на пътниците или ги върнат да си правят PCR-и, или да ги пуснат в България, но да ги поставят под карантина за 10 дни.

От принудителния затвор можели да излязат по-рано, единствено ако си направят PCR тест и той излезе отрицателен, но не по-рано от 72 часа след пристигането в България. „Големият проблем е, че през тези 4 дни, сме с вързани ръце. Защо трябва да се затварят здрави хора – това е почти цяла работна седмица, през която нямаме право да се тестваме, но и да не излизаме навън. Кой ще ни плати тези 4 „кухи“ дни? Как да си оправдаем отсъствието пред работодателя, ако не ни издадат болнични? И ако джипито не ни даде направление за PCR тест, тъй като той се издава при симптоми за ковид, а в същото време нямаме 100 лв. да дадем от джоба си за изследване, какво правим, питат възмутените граждани? Те уточниха, че специално в Гърция било безумие човек да си прави  PCR тест само за да влезе в страната ни, без да го карантинират. В южната ни съседка нямало частни лаборатории както в България, а PCR тестовете се правели единствено в болниците, където имало риск човек да се зарази.

Според заповед РД-01-19/14.01.2022 г., на здравния министър проф. Асена Сербезова, визираща временните противоепидемични мерки / 19.01.2022-31.03.2022 г./ за влизане в България, съобразно оценката на разпространението на COVID-19 и съответната цветова зона в съответната държава, в частта 4.4 за Червена зона, е посочено следното: „Лицата се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на равностоен или аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или равностоен или аналогичен на него документ. Които не представят нито един от документите по т. 4.4 се допускат на територията на страната и се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор.  Поставеното под карантина лице може да направи изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID19 не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат от проведеното изследване, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID19".

Попитахме в Министерство на здравеопазването защо PCR тестът не може да се направи още първия ден след влизане в България, а трябва да се чакат минимум 72 часа? От пресцентъра лаконично отговориха, че „въведеното изискване е с оглед за това, че при влизане в страната без необходимия документ, лицето да престои 72 ч. под карантина, за да може при евентуална проява на клинични оплаквания в първите дни, да не се допусне разпространяване на вируса“.

Същия въпрос зададохме и на главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

 

Ето и неговия отговор: „Златният стандарт при изследването за Ковид е PCR методиката, тя ни дава максимална сигурност на резултата. При скорошно заразяване има кратък прозоречен период до позитивирането на резултата от изследването. Изследването след третия ден на карантината дава максимална сигурност, че лицето е наистина отрицателно, а общественото здраве максимално защитено“.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
12 коментара
Офф

Офф

26.01.2022 | 21:37

Не стига,че в България не се ваксинират и не спазват никакви мерки,ами хората с ваксини им се виждат опасни и трябва да си правят PCR. В цял свят може и с антигенен тест , само в БГ не . Ужас . Голяма простотия , а този който го е измислил е най-тъп от всички .

Отговори
4 7
Офф

Офф

26.01.2022 | 21:46

Всъщност драги ми смехурко в цял свят НЕ се признават антиген тестовете, само в България се и само в България се издават удостоверение на база антитела.

Отговори
7 3
Рацбра ли подло и нагло чифутче

Рацбра ли подло и нагло чифутче

26.01.2022 | 19:13

Мъ Валентинке Ти изпражнение чифутско не можеш кажеш кой е грамотен кой вярва в науката Пък да не говорим кой вярва на докторите Прочети си предишния коментар относно Българския Народ и Българската Нация Вие чифутите никога не сте били Български Народ ако да притежавате Български паспорт Онези ваши крадливи и мързеливи братя от Столипиново Шекера Факултета също притежават Български паспорти но и те и вие сте номадски народи без Държава И от тук е близък извода от къде е тази омраза към истинските Българи А колкото дали вярвам на медицинските специалисти Ще те открехна че човечето което деля постели радости и неволи вече 30 години и кусур е дало на Българското здравеопазване И се предполага от самосебе си че кръга от мой познати и приятели включва голям брой медицински специалисти на който вярвам както вярвам във себе се Със личния ми лекар.се познаваме от дълги години и като лекар и като приятел Това със чиста християнска а не с чифутска съвест и морал заявявам че е ЛЕКАР и най ВАЖНОТО ЧОВЕК И разлика във първия и втория ти коментар няма разлика Само дето във втория ти коментар минаваш във обяснителен режим А факта че следиш къде изпращам извратени чифути говори че ти си част от тази пасмина Разбирам дестинацията по която ви пращам хич не е за предпочитане Там арабите един народ със славна история и който вие със същата омраза презирате хич не ви бръснат за човеци

Отговори
4 1
Валентинке Чифутско изпражнение

Валентинке Чифутско изпражнение

26.01.2022 | 17:20

Валентинке Тебе ако си възрасна и отрасла тук да си позволяваш да определяш Българският Народ като ТЪПАТА НАЦИЯ говори само едно че си чифутка нагла Никой Българин не плюе срещу кръвта си етноса си нацията си Тъ че те съветвам да събираш куфарите и да бягаш в любимия ви Израел.Защото неприкритата ти чифутска омраза към България и Народа Български ще цъфне на някое публично място и ще бъдеш яко мачкана докато станеш на тапет Гарантирам ти

Отговори
5 6
Валя

Валя

26.01.2022 | 18:22

Нямам нищо общо с Израел и стига си пращал всички, които не ти харесват. Аз си обичам нацията, но тази, просветената. Тази, която може да пише грамотно и да се изказва смислено. Тази, която вярва в науката, в лекарите, а не на някакви шамани.

Отговори
4 7
Права е Валя

Права е Валя

26.01.2022 | 22:28

Ние сме малък но много глупав народ

Отговори
3 3
андрешко

андрешко

26.01.2022 | 17:11

Значи ревльовците андрешковци могат да маат гащи по чужбина, имат за това пари, а не могат един тест да си направят, нито откъдето идват, нито тук. Ееееее, аман от селски тарикати. Да си седят вкъщи щом не искат да спазват реда. Значи те се размотавали насам-натам, а данакоплатецът да им плаща тестовете за кефа. Е нЕма как да се случи.

Отговори
15 4
Валя

Валя

26.01.2022 | 16:45

Е, да. Щото гледаме все да минем гратис сме на тоя хал. На последно място по ваксинирани, на първо по смъртност, вихреща се шайка от изповядващи конспиративни теории, лекуващи се с дезинфектанти. Ега си и тъпата нация. На години съм, иначе ще се махна от тук. Закони добри бол, правила добри бол и никакъв контрол.

Отговори
9 10
Батко

Батко

26.01.2022 | 15:45

Ама кой е казал, че може да си влизате и излизате където ви хрумне ве :D

Отговори
14 5
Айде де

Айде де

26.01.2022 | 15:37

Какво се правят на ощипани ученички. Тези мерки ги знаят дори хората, които не са тръгнали да обикалят комшиите. Всички медии по цял ден тръбят, на все възможни сайтове е обявено и пак някакви туристи не разбрали.

Отговори
27 6
хей

хей

26.01.2022 | 15:04

абе я му еб.те майката на рзи-то ! никой нищо не проверява, нямат хора !

Отговори
17 7
аха

аха

26.01.2022 | 15:01

На повече от половината тествани, никой не им е упрял нож в гърлото, да ходят да си правят PCR-и. Сега реват ... КРЕТ*НИ. Омикрон ще мине през всички нас, искаме или не. Няма от какво да се пазим. Колкото по-рано го осъзнаем и по-рано го преболедуваме - по-добре. Така ще приключи по-бързо...

Отговори
19 9

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?