46
Следвайте ни

Пловдивчани гневни: Пращат заразените в спешното, а не в ковид зоните!

viber icon

Пациенти с COVID-19 се оплакват, че личните им лекари ги насочват към спешните центрове, вместо към обособените ковид зони. Сигнали за тази практика са постъпили и в Общината, научи „Марица“. 

Недоволство по този повод е изразено заради дългото чакане пред кабинетите за спешна помощ. В един от случаите болните са чакали над 3 часа, за да им бъде обърнато внимание от лекар. Освен това те се възмущават от смесването на потоци от пациенти с различни оплаквания на едно място. Коментират, че по този начин се увеличава рискът да предадат заразата на останалите чакащи по друг повод в лечебните заведения. 

Наблюденията на лекарите от ковид зоните обаче показват различна тенденция. Според тях посещаемостта на новите звена за диагностика и лечение на инфекцията е голяма. Те са предназначени за болни, при които има съмнения за COVID-19. Практиката на медиците там показва, че пациентите често се самонасочват към тях, а други биват изпратени от джипитата си. Коментират, че личните лекари по-скоро насочват към спешните кабинети, когато преценят, че състоянието на пациента е твърде сериозно.  

Д-р Славова която е управител на ДКЦ-7, където действа една от ковид зоните в Пловдив, сподели, че семейните лекари предпочитат да се презастраховат, когато пациентите им ги потърсят с клинична картина наподобяваща инфекция с COVID-19. Затова в повечето случаи изписват превантивна терапия, като в нея не рядко включват и антибиотик още преди да имат категорични положителни резултати за вируса. Това се случва най-често в петъците според нея заради наближаващия уикенд. 

Заедно с лекарствените рецепти тя обяснява, че джипитата издават и направления за снимка на бял дроб и лабораторни изследвания, с които пациентите пристигат в ковид зоните. Там провеждат необходимата диагностика и преглеждат обстойно болните. Изясняват и статуса по отношение на COVID-19, ако пациентът няма излязъл положителен тест до този момент. Ако лекарите преценят, че състоянието налага хоспитализация, насочват пациентите към болница. 

Д-р Славова подчертава, че най-голямото предимство на разкритите ковид зони е тяхната достъпност. Всички изследвания и прегледи са безплатни както за здравно осигурени, така и за неосигурени пациенти. Само първите обаче имат право да се ползват от безплатни лекарства, които се предписват единствено в ковид зоните.  

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Истината е

Истината е

08.10.2021 | 18:21

тази,че хората масово умират в болниците. Защо ли?

Отговори
4 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

08.10.2021 | 16:19

ЧУДОВИЩА анеДОКТОРИ

Отговори
5 5
не не

не не

08.10.2021 | 17:13

вие антиваксърите сте чудовищата с лъжите си

Отговори
11 7
Бая

Бая

08.10.2021 | 17:40

Бая доктори и престижни учени се събраха в тази графа на антиваксърите обаче...с лъжите си...

Отговори
4 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли въвеждането на зони с ниски емисии в Пловдив?