Следвайте ни

Пловдив втори в страната ще лекува коронавирус с кръвна плазма

Бизнесът се обедини в помощ на медиците за битката с COVID-19

viber icon

Дарението идва до месец в Районния център по трансфузионна хематология. Болниците ще могат да подпомагат лечението на заразените от коронавирус с използването на антитела  

Пловдив става вторият град в България,  в който ще може да се прилага лечение на болни от коронавирус с вливане на антитела от кръвна плазма.  За световната наука официално кръвната плазма в момента е в процес на проучване, но методът дава обнадеждаващи резултати. Той вече е официално признат за лечение на коронавирус в САЩ, а в много други страни се толерира и финансира.

До момента в България плазма се извлича само в Националния кръвен център в София. Доскоро вливания правеха само във ВМА. Пловдив обаче съвсем скоро може да изпревари София, след като местният бизнес се обедини в подкрепа на медиците. За броени дни са събрани парите за осигуряване на два апарата за извличане на плазма, които ще бъдат дарени на Районния център по трансфузионна хематология. Специалистите там ще подготвят нужния препарат, който ще бъде изпращан в болницата, в която се лекува съответният пациент.

Дарението е организирано от Сдружение „Бизнесът за Пловдив“. „Идеята дойде от колегите ВП Брандс. Направихме анкета сред нашите членове и всички фирми се отзоваха. Парите са събрани и вече са преведени на официалния представител в България на фирмата производител на апарата. Добре е, че бизнесът все по-често се обединява от подобни кауза“, каза за „Марица“ Атанас Рогачев, председател на сдружението.  

Преговорите с представителя на фирмата производител се провели светкавично. Проблем се оказал срокът на доставката на апарата, който е 6 месеца. От фирмата обяснили, че по-бързо могат да осигурят фабрично рециклирана техника, която ще пристигне до 6 седмици. Затова инициаторите на дарението решили да закупят два апарата - един рециклиран и един нов.  

Вливането на антитела чрез реконвалесцентна плазма се използва и при други инфекциозни, хематологични и онкологични заболявания. Той не е основен, но в много случаи подпомага значително основното лечение.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Трети сме

Трети сме

18.11.2020 | 13:25

Варна е преди Пловдив

Отговори
0 1
Не  съм  лекар

Не съм лекар

07.11.2020 | 20:51

Но Преливането на плазма от преболедувал не е ли нещо като имунизация. И ако да тогава това лакуване ли е или превантивна мярка.

Отговори
1 0
Глория Механджиева

Глория Механджиева

05.11.2020 | 18:57

Борисов ще лекува с прахосаните милиарди.

Отговори
3 4
въпрос

въпрос

11.11.2020 | 10:42

Защо не се обърнеш към Путин за ваксина?

Отговори
3 0
Надя Аврамова

Надя Аврамова

05.11.2020 | 18:54

Борисов ще лекува пандемията с прахосаните милиарди. В полза ще му бъдат летящите кофчези.

Отговори
2 4
кого ще лекуват

кого ще лекуват

31.10.2020 | 10:42

Е, да. Бизнесмените ще искат да ги лекуват качествено и бързо - като Тръмп. Бедните да се оправят както могат.

Отговори
6 2
Anonimen

Anonimen

29.10.2020 | 09:26

Голямо БРАВО!!!

Отговори
9 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?