Следвайте ни

Пловдив с нови железни мерки за ограничаване на опасността

viber icon

Общинският кризисен щаб предприема още по-сериозни мерки за ограничаване разпространението на коронавирус, съобщиха от там.

Той предлага на големите търговски вериги за хранителни стоки да удължат работното си време, за да се ограничи струпването на хора на едно място и по едно и също време.

„По този начин искаме да успокоим хората, че ще могат по всяко време да закупят стоки от първа необходимост без да се налага да се редят на опашки“, заяви кметът Здравко Димитров. Той призова за запазване на спокойствие и спазване на всички необходими мерки и предписания на националния кризисен щаб.

Кметът бе категоричен, че трябва да се изпълнява точно пропускателния режим и да се сведе до минимум струпването на хора на едно място. „Стоенето вкъщи може да спаси човешки живот“, подчерта той.

Конкретните решения на щаба от днес са:

  1. От утре общинският кризисен щаб започва да набира доброволци, които при нужда да могат да се отзовават по всяко време. В това число и медицински кадри, студенти последен курс по медицина, които да се включват в общите усилия на община Пловдив и общинските здравни заведения за ограничаване разпространението на коронавирус. Записването става на тел. 032/656700 или на email: [email protected].
  2. Домашният социален патронаж, който обслужва 450 човека, продължава своята дейност, като има готовност да се увеличи с още 300. Храната в социалните трапезарии ще се разнася пакетирана по домовете. Затварят се центровете за обществена подкрепа.
  3. В понеделник детските кухни ще работят, но от следващия ден, вторник, 17 март ще бъдат затворени до второ нареждане.
  4. Временно служителите на ОП „Паркиране и репатриране“ няма да обслужват „Синя зона“ с билети. Услугата ще може да се заплаща с машините за паркинг и чрез SMS, съдържащ регистрационния номер на автомобила на кратък номер 1332.
  5. Бюрата за закупуване на карти за градския транспорт ще продължават да работят, като се спазва пропускателен режим без струпване на хора на едно място.
  6. Приканваме родителите да спазват предписанията на Община Пловдив и да не водят децата си на детските площадки. Пространствата за игра ще бъдат оградени със специална лента и указателни табели.
  7. Общите събрания на етажните собствености се спират до преодоляване на извънредното положение. По възможност събирането на такси ще бъде онлайн, а ако се налага това да става от врата на врата, то да се спазват препоръките за обезопасяване с маски и ръкавици от страна на ангажираните със събираемостта. По инициатива на кмета на „Тракия“ Костадин Димитров домоуправителите вече помагат на самотни възрастни хора.

 „Призоваваме хората да бъдат по отговорни, да не пътуват, да не ходят при роднини в друг град или в чужбина. А тези, които се връщат от друга страна да спазват 14-дневната карантина“, заяви старши комисар Йордан Рогачев, директор на ОД на МВР - Пловдив.

Общинският кризисен щаб заседава всеки ден и своевременно ще информира гражданите за взетите решения.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Д. Стоицов

15.03.2020 | 19:27

Да се въведе график за пазаруване на хранителни стоки от 1 - 2 магазина по местоживеене по един час на ден за домакинство от районите кметства и домоуправителите. Работодателите да снабдят работниците си които прдължават да работят със служебни бележки на които да е отбелязано: трите имена, адрес на местоживеене и место работа, работно време от....до... Работищете да са длъжни да се предвижат до местоработата и обратно за 0,5 - 1 час по най-краткия маршут с допстимо отклонение в страни от 200 метра. Полицията да следи за спазване разпореждането.

Отговори
0 0

Пловдив

15.03.2020 | 15:14

Кметът ни е пълен въздух. Не стига, че е прост ами и страхлив. Евала на областната управителка. Вижте какво прави Бргаския кмет. Здравко ,че си прост, прост си. Ами преписвай бе човек не се опитвай да бъдеш умен. Не ти се получава.

Отговори
1 4

Василев

15.03.2020 | 15:09

Не само ,че нямат ръкавици. Пред малките магазинчета се струпва целия махленски контигент да се коронясват с водка, бира и мезе.

Отговори
5 0

Пашева

15.03.2020 | 14:59

Малките хранителни магазини нямат защита на персонала /ръкавици маски/

Отговори
3 0

Пашева

15.03.2020 | 14:55

Малките хранителни магазини нямат маски нямат ръкавици къде е защитата на персонала направи проверка и глоба на собственика

Отговори
3 1

Тутурутка

15.03.2020 | 14:42

Къде беше до сега простия ни кмет? Може въобще да не затварят магазините. Така бездомниците ще спят в тях. А продавачите са с имунитет, и тях нищо не ги лови и няма да почиват. Защото кмета се е писал и трябва в 2 през ноща си купи тоалетна хартия.

Отговори
4 4

Пловдив

15.03.2020 | 14:01

Това ли са “ Железните Мерки”....

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?