Следвайте ни

Пловдив изпревари МЗ в стратегията за ваксиниране на ромите

Предстои да видим дали провалът на кампанията в „Столипиново“ ще се повтори и на национално ниво

viber icon

На работна среща в Министерство на здравеопазването днес бяха обсъдени причините за ниското ниво на ваксинация в ромската общност. Зам.-министърът на здравеопазването Александър Златанов и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заедно с други водещи експерти начертаха конкретна стратегия за преодоляването на негативните настроения за  ваксините при ромите.

Тези действия идват след като Пловдив вече организира срещи с ромските медиатори и проведе кампания за ваксиниране на населението в квартал „Столипиново“. За съжаление инициативата не успя да се справи с недобрите нагласи и страха от ваксините. 

Експертите от МЗ залагат на същите принципи, които бяха изработени от РЗИ – Пловдив и Общината - разчита се, че достоверната информация ще достигне до жителите на ромските махали чрез посредници с водещо мнение сред тях. 

„Ще разчитаме на авторитетите в ромската общност, на популярни лица и на религиозни водачи, за да достигнат посланията ни до всички в общността и хората да направят своя информиран избор. Само по този начин ще бъдем предпазени от евентуална следваща вълна на пандемията“, обясни д-р Златанов.

Той добави, че ваксината е безплатна за всички граждани без значение от здравноосигурителния им статус. Всеки, който желае, може да си постави ваксина срещу COVID-19 и в кабинетите на общопрактикуващите лекари, и в имунизационните пунктове. 

Въпреки, че опитът на Пловдив посочи, че голяма част от ромското население очаква материално възнаграждение, за да се реши на ваксина, на срещата зам.-министърът уточни, че финансови стимули за ваксинация не се предвиждат. 

Живка Гецова

Живка Гецова

Сътрудник

Живка Гецова е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно прави магистратура по международна сигурност в Sciences Po, Париж, с насоченост към въпроси от сферата на глобалното здраве. Работила е за две европейски агенции и има опит в различни медии в страната и чужбина.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

До Чифутина

До Чифутина

23.06.2021 | 00:38

Абе говедо,стига с тези чифути бе.Тук темата е за циганите,а не за чифутите.А че сме говеда,говеда сме,щом сме го докарали до този хал да не можем да се оправим с едни цигани.

Отговори
1 1
Еий им исказа чифутски Па гледайте как действат нагло

Еий им исказа чифутски Па гледайте как действат нагло

22.06.2021 | 18:47

Правилно Българина винаги е бил ГОВЕДО за чифутите И онези ГОВЕДА от 1942 година взели че са спасили мръсната чифутска сган от конските вагони композирани от чичко Хитлер Найстина ония са били ГОВЕДА щом са спасили тази чифутска пасмина и да чакат децата им чифутска благодарност Кой смятате че е урода който нарича Българите ГОВЕДА в днешни времена Разбира се познахте Наследник на ония спасени от ГОВЕДАТА чифути

Отговори
1 1
Хаааааааааааааааа

Хаааааааааааааааа

22.06.2021 | 18:34

Става интересно. Оказва се циганите имат по силно чувство за самосъхранение. А българина го лъгаха комунисти а сега капиталисти. И пак си е говедо

Отговори
1 5
Пари

Пари

22.06.2021 | 14:38

Че как така средства да не се предвиждат, все се говори че по избори за тях има пари а сега изведнъж няма. Трябва да се поразшетат и сигурно някоя партия ще намери нужните средства, нали идват избори е хората ще върнат жеста.

Отговори
2 3
Пловдив

Пловдив

22.06.2021 | 14:16

И без ваксина стават за сапун!

Отговори
5 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?