Следвайте ни

Плешивите мъже 2,5 пъти по-често влизат в болница с коронавирус

viber icon

Има много рискови фактори, които излагат хората на по-голяма опасност от COVID-19. От старост, затлъстяване, до сърдечни и дихателни проблеми, списъкът изглежда непрекъснато се разраства. Сега учените установяват, че генът, който води до косопад при мъжете, създава 2,5 пъти по-голяма вероятност те да попаднат в болница с тежък коронавирус, съобщава „Стъди Файндс“, цитирана от БГНЕС.

Изследователите, докладвали своите открития на Европейската академия по дерматология и венерология, установяват, че мъжете, които са генетично чувствителни към мъжкия полов хормон андроген, имат значително по-голям шанс за развиване на тежка инфекция от COVID. Учените от Applied Biology, Inc. изследвали тази връзка, след като открили непропорционален брой оплешивяващи мъже в отделенията за интензивно лечение на COVID.

Вариациите на андрогенен рецептор (AR) водят до андрогенетична алопеция, често срещана форма на косопад. Този ген влияе върху чувствителността на организма към хормони като тестостерон.

Въпреки че изследователите са очаквали да открият между 31 и 53 процента от мъжете в болница с COVID-19 с андрогенетична алопеция, изследването установило, че действителният брой е зашеметяващите 79 процента. Освен това екипът казва, че ензимът, свързан с инфекцията с COVID-19 (TMPRSS2), също се регулира от андрогенната реакция на организма. Следователно, вариациите на AR гена могат да повлияят и на този ензим.

Учените са изследвали 65 мъже с COVID-19 в болница.

„Идентифицирането на биомаркер, свързан с андрогенния рецептор, е друго доказателство, подчертаващо важната роля на андрогените при тежестта на заболяването COVID-19“, каза Анди Горен, главен медицински директор в Applied Biology.

„Това изследване демонстрира научната стойност на дерматологията, като предлага ключови прозрения за ролята на генетиката и нейната връзка с болестта COVID“, казва проф. Лидия Рудничка, професор в Медицинския университет във Варшава.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?