2374
Следвайте ни

Планът за справяне с COVID - 4 етапа и 10 варианта за подкрепа. Приоритет са децата ВИДЕО

viber icon

Кабинетът представя Националния оперативен план за справяне с COVID кризата.

Премиерът Кирил Петков откри събитието чрез видеоконферентна връзка. На пресконференцията присъстват министърът на здравеопазването Асена Сербезова и министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. 

Премиерът обясни, че с професори от БАН, министрите Сербезова и Денков са изследвани всички фактори, от които зависи здравната система. "Най-критичният фактор за здравната система са интензивните легла. Процентът на заетостта им предопределя дали здравната система ще отговаря на натиска и дали ще има риск за хора без достъп до тях", каза той.

От тази гледна точка целият модел ще е функция главно на този фактор. Всички други фактори ще са включени, но мерките ще са определени от процента на заетост на интезивните легла. Този подход прави лесно управляем процеса и хората ще могат да предвиждат какво ще се случи на техните бизнеси, ще могат ли децата да ходят на училище.

В този момент нищо няма да бъде затворено, но сме дни преди голямата вълна

добави Петков.

"Подходихме практично - анализираме интензивните легла по области. Ако има области с малък брой легла, те да могат да се вливат в други области. Така предотвратяваме затваряне на дадена област, която по принцип е с по -малък капацитет от легла", даде разяснения премиерът.

България се разделя на 6 клъстера от области. Картата ще бъде представяна на населението всеки ден - не само да се каже къде сме, а и заедно с прогноза какво се чака в следващите 5 дни. Те могат да варират, но при всички случаи ще има хоризонт на прогноза, за да може всеки да планира. За хората с малки деца това е от особена важност, както и за малките бизнеси, отчетеПетков.

Той подчерта, че в плана са приоритезирани децата. "Осъзнаваме, че образованието е пълноценно, когато е присъствено", каза той.

Действията ще са в 4 етапа.

Етап 1 - 50%  запълнени интензивни легла - предприемане на малки мерки.

Етап 2 - 60% запълнени интензивни легла - има мерки, но всички училища работят.

Етап 3 - опасно ниво от 70% заети интензивни легла - започват първи по-меки мерки. От 1. до 4. клас обаче са на училище.

Етап 4 - 80% заети интензивни легла -  симетрично затваряне на бизнесите, които обслужват хора, освен хранителните магазини и аптеките.

Сега сме на етап 1.

Едновременно с това ще има и 10 мерки за подкрепа, защото критиките винаги са, че мерките не са били своевременни и не са се движили с ограниченията.

1. 60 на 40

2. Патронажна грижа плюс

3. Запази ме плюс

4. Оператина програма за храни или основно материално подпомагане

5. Възстановяване - за малките фирми

6. През Българската банка за развитие - програма за възстановяване

7. Подкрепа на туризма

8. Запазва се мярката за туристическия и ресторантьорски бизнес

9. Насърчителни и компенсаторни мерки в туризма

10 - Чисто нова мярка - само за напълно затворени микро-, малки и средни предприятия, ако се стигне до етап 4 - 20% безвъзмезна помощ от нетните приходи до 100 000 лв. Тоест за дните, в които е затворен малък бизнес в етап 4, държавата ще възстанови 20%.

Няма загуба на животи, имаме мерки заедно със симетрични мерки за подкрепа, обобщи Кирил Петков.

 

 
 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (14)

А кога ще Прочетете за лабораторният к19

А кога ще Прочетете за лабораторният к19

13.01.2022 | 23:19

Американския план за създаването на covid-19 и не ефективните ваксини срещу него засекретени от държавния здравен департамент на САЩ https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/publikuvaha-doklad-s-nevijdani-dokumenti-za-covid-19

Отговори
3 0
план за справяне няма

план за справяне няма

13.01.2022 | 22:47

едно време бе6е сладко - ма4кахме ку4ета, ритахме котки, бесихме ку4ета, наи яките селски мом4ета. сега оба4е болеста е тук. и не и пука колко игли 6те си сложи6. и не и пука колко си богат. гър4и6 се на легло, и гледа6 и детето как ти умира. вси4ко се връ6та, просто бе6е много тъпи4ък да осъзнае6. ходи се моли на църква. евреиския "бог" нема ти помогне ганио. Доиде време мерцедеса да изгние и да не си хвърля6 фасовете пове4е по улицата. едно време бия4, я пробваи корона да удари6 сега. насра та за 2 дена. да живее корона и да трепе с хиляди на ден.

Отговори
0 0
А кога ще Прочетете за лабораторният к19

А кога ще Прочетете за лабораторният к19

13.01.2022 | 22:30

Американският лабораторен k-19 и неефективните ваксини срещу него засекретени от главният здравен инспектор на департамента на САЩ https://www.marica.bg/tema-v-razvitie/covid-19/publikuvaha-doklad-s-nevijdani-dokumenti-za-covid-19

Отговори
1 0
Нали

Нали

13.01.2022 | 20:51

Кире, какво стана с парите от плана за възстановяване? Ако беше Бойко Борисов досега вече да сме ги получили и да са при народа!

Отговори
9 1
Бай Тошо

Бай Тошо

13.01.2022 | 20:48

Смешници, "справят" се с Ковид, ония математичета го "предвиждат", докторчетата го "лекуват", а то случаен процес, става каквото ще става, някакви се правят че нещо правят - обвиняват неваксинирани, ваксинират безброй нонстот, пълен световен цирк. Отделно нашите политичета ги страх от "големите братя" на запад, трагикомедия!

Отговори
6 2
Нали

Нали

13.01.2022 | 20:54

В Германия, Франция, Англия и останалите бели държави при ваксинирани над 90 процента, смъртност 0,8 процента! В България 5 процента! Днес починалите тук са 77 а в Индия 55!!!!

Отговори
3 6
чао чао

чао чао

13.01.2022 | 20:32

Като си помисля кой предлага тази недомислица.Моля иди да съсипваш Канада ние си имаме месни идиоти.Харвърските възпитаници още няма месец и се подиграха с ренсионерине.Там като у нас икономистине немогат да смятат.Моля идете си и оставете можещите за се помъчат да помогнан на народа ни.

Отговори
10 0
И ще бъде За да пребъде България

И ще бъде За да пребъде България

13.01.2022 | 20:25

Чифутите от България ще бъдат изметени и изтребени до крак след цялата им тази наглост която по най нагъл начин показват по нашите земи 77 години Като се започне от чифутските главорези Бокови Кървавата Сара Станишеви Луканови Пачови Оня чифут от Правец и обкръжението му от чифути Яков Ахиел.Скритите за християнски имена Валери Петров Вагенщайн Хачо Бозаджиевци Радой Ралин Мирчо Спасовци Любен Гоцевци Мултаци Простаци Тиквуни ПКП та да достигнем до днес от Кирчовци Кокорчовци и компания чифутска като черешката на чифутската им наглост Всички трябва да мрът до девето коляно

Отговори
3 2
...

...

13.01.2022 | 18:51

КИРЧО Е КУЧКАТА НА РАДЕВ ЗАСЕГА...................

Отговори
13 3
777

777

13.01.2022 | 18:49

Американските слуги са пълна скръб. Като се напълнят леглата щели да вземат мерки.

Отговори
14 1
Ей Чифутско гу .вно

Ей Чифутско гу .вно

13.01.2022 | 17:56

Ей чифутско купеле Юдейско изпражнение Не разбра ли бе дибил Махай ЗИЛЕНИЯ СИКТИРФИКАТ и която уфца иска да съ боде да съ боде ако ще със 150 Махай ЗИЛЕНОТО или ЩЕ ТЕ МАХНЕМ ДИБИЛ ЧИФУТСКИ ТА И ХАВЪРД ЩЕ ТИ СЕ ВИДИ ТЕСЕН

Отговори
4 7

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?