46
Следвайте ни

Пикът на Омикрон идва в Турция през февруари

viber icon

Медицински експерти в Турция предупреждават, че случаите с варианта Омикрон се разпространяват ланинообразно в страната.

Броят на ежедневните инфекции се удвои през последните няколко дни, написа в Туитър министърът на здравеопазването Фахретин Коджа, като добави, че делът на случаите, дължащи се на новия щам в общите инфекции, нараства.

„Сегашната ситуация изисква да бъдем много по-предпазливи от обикновено“, предупреди министърът в своя пост в социалните мрежи.

Министерството на здравеопазването съобщи, че ежедневните нови инфекции на 31 декември са нараснали до 40 786, което е най-високият брой случаи от април.

Експертите казаха, че процентът на положителност или процентът на хората с положителен тест за COVID-19 се е повишил до 10 процента. 

За сравнение, около 19 000 случая бяха съобщени преди седмица и ръстът на регистрираните случаи за няколко дни е поразителен. На 25 декември имаше 20 500 случая, а два дни по-късно те надминаха границата от 30 000 на 28 декември.

Според експерти нарастването на случаите на вируси, предизвикани от варианта Омикрон, вероятно ще продължи следващия месец и инфекциите могат да достигнат пика през февруари и март. Експерти и служители обаче изключват засега налагането на по-строги ограничения.

Въпреки това може да се обмислят някои ограничения, ако броят на дневните случаи надхвърли 50 000, според експерти, които предупредиха, че темпът на пандемията трябва да се следи внимателно предимно в трите най-големи града в страната - Истанбул, Анкара и Измир.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?