Следвайте ни

Пет пловдивски болници поемат тежките случаи

До седмица трябва да има ковид зони във всички ДКЦ-та и поликлиники в областта

viber icon

Допълнителни легла за тежко болни от COVID-19 се разкриват в пет пловдивски болници, към които ще бъдат пренасочвани пациенти от други здравни заведения. Решението на Медицинския щаб бе съобщено вчера от областния управител Дани Каназирева. 

УМБАЛ "Свети Георги" ще приема тежки случаи от болниците "Тримонциум" и "Парк Хоспитал", както и от тази в Карлово.

Към УМБАЛ „Пълмед” ще бъдат насочвани пациенти от Военна болница и от болницата в Асеновград. "Централ Хоспитал" с 14 интензивни легла ще приема болни  от общинската болница „Св. Мина”.  Тези от Раковски отиват в "Св. Иван Рилски”, а „Св. Каридад” е в готовност за лекуващи се в МБАЛ "Свети Пантелеймон". 

По-голям брой интензивни легла са разкрити в Окръжна болница и УМБАЛ „Каспела” - общо 14.

Този график е съставен,

за да няма лутане и линейките да знаят къде да транспортират пациентите при нужда. 

По-рано вчера Пловдив беше посочен от  здравния министър проф. Костадин Ангелов сред петте областни центъра, наред със София, Благоевград, Бургас и Шумен, където има най-голям натиск върху здравната система. Докладът на министъра беше представен на работно съвещание на правителството в присъствието на премиера Бойко Борисов. За петте по-натоварени областни центъра е създадена  организация за повишаване на болничния капацитет, както и за включването по места на специализанти, които също да оказват помощ, обясни Ангелов.

Във всяка една поликлиника и ДКЦ в Пловдивска област трябва да има COVID зона, която да бъде обособена извън останалите потоци на пациенти, заяви  областният управител Дани Каназирева. Това вече се случи в столицата. Тя добави, че очаква до 23 ноември кметовете на общини да я информират за зоните, които трябва да намалят натиска върху Спешна помощ и здравните заведения.

Проблемът с кадрите в болницата в Карлово ще бъде решен с двама лекари специализанти

С тях ще бъде подписан договор, като ще взимат както заплати, така и допълнителните 1000 лева за първа линия. Лекарите са от Пловдив, като ще им бъде осигурен и транспорт да работното им място. 

В Комплексния онкологичен център в Пловдив няма да се разкрива отделение за пациенти с коронавирус. Против тази идея се обявиха онкоболни и техните близки. Ще се създаде обособена зона само за пациенти на самия диспансер, които са с положителни проби, и няма да се допускат външни лица.

Нова организация ще има и в седемте центъра по хемодиализа. В тях ще има места за пациенти с COVID-19.

Коронавирусът взе още пет жертви в Пловдив и областта, информираха от Областния кризисен щаб. Починали са четирима мъже, от които трима на 74 години и един на 79 с придружаващи заболявания - диабет и сърдечни, както и една жена на 66 години също с придружаващо сърдечно и белодробно заболяване.

Заради малкия брой тестове вчера бяха отчетени само 34 новозаразени,

с които регистрираните случаи на COVID-19 в областта станаха 8780. 

По информация  на Спешна помощ за денонощието екипите са посетили 267 случая, от тях 52 свързани с коронавируса. 16 болни от Пловдив са приети в болница, а още 6 - в областта. На домашно лечение са оставени 30 заразени.

„Свободните легла в отделенията за пациенти с коронавирус  са 137. За изминалите 24 часа в областта  са оздравели 132 души, като сред тях има  21 лекари, 9 медицински сестри и 3 санитари. Под карантина към днешна дата са 4536 лица. На домашно лечение  са 3672 лица", обясни още Каназирева.

По данни на РЗИ сред новозаразените през денонощието  има  нови 8 медици - 2 лекари, 3 медсестри, 2 рехабилитатори и 1 санитар.  

Заразата продължава да вилнее и в детските заведения и училищата.  

В Пловдив учител от Художествената гимназия се е заразил с коронавирус. Има болен ученик от 5В клас в ОУ "Алеко Константинов". В основното училище в Ягодово преподавател е дал положителна проба. В детска ясла „Ана Кузманова" в Карлово е  заболяла медсестра, но не се налага карантина. 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Гражданин

Гражданин

17.11.2020 | 09:08

Даниии,още ли си на поста? Взимай си багажа и да те няма! Вместо болници,ограничи заразата, ама ти мозък нямаш. Стоп на кръчми,кафенета,училища.... 3 седмици затворени и ще живнем. Имаш политически интерес да си кротуваш,щото поста ти е подарен! Ну ставаш и ти и кмета,щаба...Пловдив положението е много зле!

Отговори
3 0
Тръгни си

Тръгни си

17.11.2020 | 09:17

Уволнение, здравче - спасение за Пловдив!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай