Следвайте ни

Пет от заразените в новото огнище на COVID-19 са деца

viber icon

Ново огнище на COVID-19 пламна в родопско село Осина, Община Сатовча. В селото е потвърдена инфекция при 23-ма от 600 жители. Заразата в отдалеченото населено място е донесена  от столична болница. Сред установените случаи има и на 5 деца, предаде Би Ти Ви.

Първият случай в района е на медицинска сестра, грижила се за болна жена. Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов обясни, че преди около 3 седмици пациентка от Осина е била изписана от столична болница. Тя е била онкоболна и оперирана.

 
„За съжаление, тя е починала и сестрата, която я е лекувала, местното джипи, е първата контактна, която е в болница в добро здравословно състояние“, коментира той.

В семейството на починалата половината членове са заразени, другата половина не. Внучката и е притеснена, че никой не и е показал документи, че баба и била носител на заразата.
„Нашата баба е с диагноза рак вече 3 години. Баба ни е изписана от болница в София „Св. Иван Рилски“ без никаква симптоматика на коронавирус и от една седмица сме обект на нападки в целия край. Половината семейство са под карантина 28 дена, половината 14, чувстваме се много зле“, каза Гюлзара Баталова.

Д-р Калоян Калоянов уточни, че става въпрос за две семейства в Осина, които са имали контакт помежду си. Те живеят в 3 къщи на 1 улица.

Още при първия случай кметът на Сатовча настоява за по-строги мерки, предвид честото посещение на пазари не само в общината, а и в съседни общини.
„Моето мнение е, че трябва да бъде карантинирано населеното място, а още повече, че към днешна дата случаите са над 20, но според мен има още над 20 недоказани най-малко. Не е нужно да си лекар, за да прецениш, че според ситуацията на скрития период и така нататък разпространението е факт. Нещата вероятно ще бъдат лавинообразни“, каза кметът на Осина Арбен Мименов.

В Осина хората са притеснени. Някои от тях имат и придружаващи заболявания.

 
Д-р Милан Първанов от болницата в Гоце Делчев обясни, че в инфекциозно отделение към момента са общо 11 души с доказан PCR тест. С клинична картина от Осина са 6 души.

Няма пациенти в тежко състояние. Има обаче недостиг на медицински персонал и консумативи.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?