Следвайте ни

Пепа Деведжиева: В МБАЛ „Св. Мина“ преценяват на око пациентите с COVID

Бившият общински съветник и лидер на КОД – Пловдив Пепа Деведжиева сподели лични впечатления след настаняването на нейни близки в болницата

viber icon

В COVID отделението на МБАЛ „Св. Мина“ няма елементарна апаратура и  лекарите преценяват на око резултата от терапията, която прилагат.  Сега разбирам защо медиците от тази болница в началото на епидемията не искаха там да има отделение за лечение на болни с коронавирус. Те са знаели, че условия няма, и са били прави.

Сблъсках се със ситуацията в болницата, когато преди дни там бяха настанени моите леля и калеко с тази диагноза. Ако пациент постъпи там с ниво на кислорода в кръвта под 90, се оказва, че няма нужната апаратура, за да му се помогне. Ако се наложи да бъде интубиран, той трябва да бъде транспортиран другаде. Няма дори маски за подаване на кислород, това се прави през едни тръбички, които влизат в носа, няма ехограф, за да се проследи какво се случва с белите дробове. Попитах един лекар как преценяват какво става с пациентите и как решават колко кислород да подават и той ми отговори: „На око.“  Няма дори анестезиолог в това отделение.

Не споменавам имената на лекарите, защото те вероятно са истински професионалисти, но нямат необходимата техника. 21 век е, как е възможно да се лекува по този начин, и то едно опасно и доста непознато за медицината заболяване? Наложи се да преместя моите близки в друга болница и искам да предупредя хората какво ги чака,  ако бъдат изпратени в МБАЛ „Св. Мина“.

Лекарите от тази болница отказваха там да бъде разкрито отделение за коронавирус, защото са били наясно със ситуацията, но от Общинския и Областния кризисен щаб настояха и това се случи. Разбирам обществената потребност в голям град като Пловдив да има много отделения, но хората очакват във всички тях да получат адекватна медицинска помощ, а това не е така.

Болниците са търговски дружества и трябва да реализират печалба, но когато в условия на епидемия срещу това стоят човешки животи, е нехуманно и  аморално.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Тони

Тони

12.10.2020 | 00:42

Това го кажете на Бащицата, където е разбирач по всичко.

Отговори
0 1
Лекар

Лекар

11.10.2020 | 17:06

Българинът е така- на чужд гръб и 100 тояги са малко, но опре ли до неговия, надава вой. И с епидемията е така. Нямали познат, близък, роднина - заболял, или не дай Боже починал- епидемия няма. Ако сами не се пазим, няма кой да ни опази.

Отговори
4 1
ѝюй

ѝюй

11.10.2020 | 16:20

е тая тетка сега ли го разбра това, когато протестираха лекари, че няма условия не помни ли ..сега взе да реве като магарица, като опря до нейният кокал...палячовци мили...

Отговори
3 1
Пепо

Пепо

11.10.2020 | 10:33

Няма нищо,тези,които не сколасат да получат кислород отиват за стъкмистиката на щаба. А лекарите на първа линия са безименни,нали не са от ВМА,Пирогов,Александровска......

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?