49

PCR тестът не краде ДНК

Няма две мнения по въпроса, че дезинформацията изостри здравната криза, в която се намираме. Двете години в условията на пандемия показаха на политици и експерти, че здравната политика сама по себе си не е достатъчна без ефективна комуникация, насочена към обществото. И точно когато започнахме да поназнайваме повечко за термини като инфодемия[1] и „фейк нюз“ и да имаме едно наум за всяка информация, която ни попадне в интернет, с известна доза недоверие научихме от достоверните източници – авторитетни медии като BBC и Reuters, че президентът на Франция, Еманюел Макрон, е отказал да му бъде направен PCR тест при посещението му в Русия миналата седмица. Мотивът за отказа бил съображения за възможност неговата ДНК да бъде открадната посредством изследването. 

Притеснително е отминаването на подобен факт от политическите анализатори и медицинските експерти, които до онзи ден осмиваха родителите, отказващи да тестват децата си с подобни доводи, а след постъпката на Макрон запазиха мълчание. Поведението на френския президент в случая обезсмисли усилията му по управление на пандемията и изискването на сертификати, тъй като разби стълба на личния пример. Нали именно заради примера Австралия депортира Джокович, а редица световни лидери получиха своите ваксини пред обективите на камерите? 

Теорията на поведенческите науки изисква комуникацията да бъде подкрепена от действия. В случая липсата на последователност на френския държавен глава би могла да се превърне в източник на фалшиви новини и да причини страх и нежелание у хората да бъдат тествани. Освен това отказът му подхрани становищата на конспираторите. 

Тъй като всяка една информация с потенциално негативно влияние върху обществото би трябвало да бъде анализирана и разяснявана без значение от това дали идва от Макрон или заклеймен конспиратор, вниманието ни се фокусира върху фактите. Според специалистите руските служби биха могли да се сдобият с ДНК от Макрон по далеч по-лесни начини и затова PCR тест не е необходим. Генетичен анализ би могъл да бъде направен чрез косъм или слюнка, останала по чашата с вода, от която е пил френският президент. А всички знаем, че в това отношение агентите са виртуози… 

Освен това специалистите в лабораториите потвърждават, че целта на PCR тестовете не е да бъде събирана ДНК. Те признават, че пробите се съхраняват замразени за няколко месеца, за да има възможност да се повторят в случай на нужда. След това обаче се унищожават чрез изгаряне като биоопасни отпадъци, тъй като обемът на специализираните фризери е ограничен. Така всички онези, дали проби през миналата година могат да бъдат спокойни, че материалите вече не са налични, с което информацията за генома им е в безопасност. Пробите от бързите антигенни тестове пък се изхвърлят веднага след извършване на изследването. 

 

[1] Заливане с голямо количество информация, която индивидът не може да обработи на мига

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
да бе

да бе

18.02.2022 | 18:23

Този метод е за ДНК статистика и няма нищо общо с вируси. Статистика,не диагностика. използва се от криминалистите.

Отговори
2 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?