2374
Следвайте ни

PCR не хваща нова версия на Омикрон

viber icon

Учените идентифицираха нова версия на варианта на коронавируса Омикрон, която затруднява рутинните PCR тестове, съобщава "Гардиън".

Тази мутация се различава от обичайния Омикрон, като при нея липсва конкретен генетичен маркер, който позволява PCR тестовете да се използват като готово средство за регистриране на щама на коронавируса. Така лабораториите не могат да са сигурни дали това е Омикрон или не, освен ако не използват геномно секвениране.

Изследователите от Лондонския институт по генетика посочват, че е твърде рано да се каже дали новата мутация на Омикрон ще се разпространи като стандартния щам, но смятат, че тъй като тя се различава генетично може да се държи по различен начин.

Новата версия е идентифицирана първоначално сред геномно секвенираните проби, изпратени през последните дни от Южна Африка, Австралия и Канада, но трудността при откриването ѝ означава, че тя вече може да се е разпространила по-широко по света.

Друго голямо неизвестно е как се е появила новата мутация. Въпреки че засега я приспадат към щама Омикрон, тя се различава генетично в достатъчна степен, за да бъде квалифицира като нов „вариант, пораждащ опасения”, ако се окаже, че се разпространява бързо.

Тревожно е, че в толкова кратък период последователно са идентифицирани два варианта - BA.1 и BA.2, със споделени мутации.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

айййййде

айййййде

08.12.2021 | 07:48

ОП факсинарите какво стана бе чада мои заблудени??? Бързо за 4-та или 5-та игла не ви знам дозите марш марш!!!

Отговори
3 1
много интересно - сега вече няма да има умрели от короната нали

много интересно - сега вече няма да има умрели от короната нали

07.12.2021 | 23:46

ще ги пишат умрели от грип

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?