Следвайте ни

Първо училище в Пловдив стигна 15% отсъстващи, минава онлайн

viber icon

Само едно учебно заведение в Пловдивска област за момента преминава към обучение от разстояние в електронна среда заради достигнат праг от 15% на отсъстващите по причини, свързани с ковид или грипоподобни симптоми.  Това е пловдивското ОУ „Гео Милев“, където по данни на РУО ситуацията налага онлайн обучение и в начален курс – за класове от 2. до 4.

В същото време се увеличават директорите, които се възползват от възможността да поискат разрешение за такова превключване с аргументиран анализ до министъра на образованието. Такива вече са пратили и СУ „Св. Патриарх Евтимий“ в Пловдив, за да минат онлайн и петокласниците, и СУ "Св. Паисий Хилендарски". Под тепетата по решение на Областния щаб до 22 ноември в електронна среда учат всички ученици от 6. до 12. клас. 

За прогимназиален етап превключване с искане на директорите и съгласуване от МОН предстои още в двете основни училища в Раковски, както и в ПГ по жп транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово.

От днес всички директори  ударно засичат колко са отсъстващите поради грипоподобни симптоми, ковид или карантина. Информацията се прецизира от РУО и РЗИ, за да се предприеме преминаване към обучение от разстояние в електронна среда там, където е достигнат праг от 15%.

Процедурите бяха задействани в отговор на заповедта на здравния министър от снощи. Тя разпорежда преустановяване на присъствените занятия от 5. до 12. клас в областите от червена зона при 15% отсъстващи по причини, свързани с ковид. Тези нива трябва да се измерят само при децата, които сега са в присъствена форма, като се отчете периодът 4-11 ноември. Когато има готовност с данните, заповед за превключване, според нареждането на здравния министър, трябва да издаде образователният – Красимир Вълчев.

Зaповедта на здравния министър е в сила от днес, като слага край и на допусканите досега изключения - при обучение в електронна среда  за гимназистите присъствено да има практически занятия, стажове, изпити и да се провежда учене чрез работа в дуалната форма на професионалните гимназии.

Ако в училищата не е достигнат прага от 15%, указан в заповедта на здравния министър, директорите имат право да приложат регламентите от ново разпореждане на образователния министър. То също е от снощи и им дава право вече без съгласуване с МОН да предприемат превключване, ако то касае по-малко от половината паралелки. Това може да се отнася дори за начален курс, за който до момента се минаваше онлайн само при карантина. 

При отчитане на броя на отсъстващите се предполага да е осъществена връзка с родителите и личните лекари. В бройката не бива да се включват деца, които имат проблеми с посещаемостта, и ги няма по причини, които не са медицински.

 

 

 

Елица Кандева

Елица Кандева

Журналист - екип "Общество"

Елица Кандева е завършила журналистика в СУ „Св. Климент Охридски”. Има 16 г. стаж във в. „24 часа”. Работи като репортер-редактор в екип „Общество”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

dass

dass

13.11.2020 | 08:37

Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя===>>>www.Selfmax5.com

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай