Следвайте ни

Първият робот за дезинфекция срещу COVID-19 от ЕС идва в Пловдив

viber icon

Ръководителят на  Представителството на Европейската комисия  в България Цветан Кюланов  ще участва в церемония в УМБАЛ „Свети Георги“ по приемането на първия специализиран робот за дезинфекция срещу коронавирус, доставен по линия на общата  поръчка на Комисията  за различни болници в Европейския  съюз. 

Събитието ще бъде на  3 август  (вторник)  в Пловдив и освен ръководството на болницата   ще присъстват представители на Министерството на здравеопазването, Посолството на Кралство Дания, на фирмата доставчик на роботите и на българския й ексклузивен дистрибутор. 

В бюджета  на ЕС са заделени  общо 12 милиона евро за закупуване на поне 200 робота в лечебни  заведения, които са на първа линия в борбата с пандемията от COVID-19. Средствата са по линия на  Инструмента за спешна подкрепа, а устройствата се доставят от датската компания UVD robots, която спечели търга за 
спешна поръчка.  

Роботите  могат да дезинфекцират за 15 минути стандартна болнична  стая с помощта на ултравиолетова светлина. Освен COVID-19  те  унищожават  множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции.  С  едно зареждане машините могат да дезинфекцират над 18 помещения. Дезинфекцията се 
осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в лечебните заведения.  

Събитието започва  от 11:00 ч. в централната конферентна зала в УМБАЛ “Свети Георги” (бул. Пещерско шосе 66) с кратки изявления за медиите, след което ще има възможност за снимки на робота в действие. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?