49

Първи район в България на крачка от локдаун, вижте ковид картата

Северен Централен район е на прага да влезе в Етап 4 по заетост на интензивните легла. Това става ясно от картата за 17 януари, която публикува на сайта си Министерският съвет.

По новия План за справяне с пандемията при над 80% заетост на интензивните легла ще се преминава към локдаун.

Южен Централен регион се очаква да влезе в Етап 2 след пет дни, а Североизточен, Северозападен и Югоизточен регион са на прага на Етап 1.

Най-много са свободните интензивни легла в Югозападен регион – 37,4% са заетите.

В Националния план за справяне с COVID-19 страната е разделена на шест клъстера. Противоепидемични мерки ще бъдат въвеждани на регионално ниво в зависимост от натовареността на интензивните отделения и на медиците в конкретния клъстер.

Въвеждат се четири етапа, по които ще се преценява какви мерки да бъдат налагани.

Първи етап е с най-малка заетост на интензивните легла – 50%. Няма да се въвеждат допълнителни ограничения, но ще бъде засилен контролът по спазване на вече съществуващите противоепидемични мерки – носене на маски, осигуряване на физическа дистанция, „зелен сертификат“ и тестване в училище.

Втори етап е с 60% заетост на леглата. Предвижда се наблюдение относно спазването и срока на валидност на документите за ваксинация и на документите за преболедуване и при необходимост, след експертно обсъждане, ще бъдат предприети действия за промени. В образователната система ще се преустановят заниманията по интереси, с изключение на тези, в рамките на целодневната организация на обучението, които се провеждат без смесване на ученици от различни паралелки.

Етап три е когато се достигне опасно ниво на заетост от 70%. Публичните обекти ще работят с до 50% от своя капацитет заедно с изискването за „зелен сертификат“. В училищата ще бъде въведена ротация за класовете от V до XII клас, които ще редуват присъствено с онлайн обучение през седмица, като тестването в клас ще продължи.

Етап четири - при 80% заетост на интензивните легла. Тогава ще работят само магазините за хранителни стоки, дрогериите, аптеките, оптиките, зоомагазините, банките, пощите и куриерските фирми, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператори. Училищата ще преминат към обучение от разстояние в електронна среда. Детските градини ще останат отворени.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Уточнение

Уточнение

17.01.2022 | 12:47

Въпросът е колко легла има във всеки район. Ясно е, че не са пропорционално разпределени и това е само камуфлаж. Може да има 5 легла и болните да са пет и вече локдаун. Тия новите акъл нямат.

Отговори
8 0
Популистки мерки

Популистки мерки

17.01.2022 | 12:09

Целият нов план показва, че човешкият живот в България не струва нищо. Бизнесът, т.е. парите са по-важни...

Отговори
9 2
БЕЗХАБЕРИЕ

БЕЗХАБЕРИЕ

17.01.2022 | 12:49

Абсолютно точно казано. Пандемията се вихри, но мерки никакви. Децата са болни и нищо.

Отговори
8 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?