Следвайте ни

Първата ваксина на "Астра Зенека" идва за ЧРД на Стоичков

viber icon

Промяна в графика на най-масовата ваксина, която ще бъде използвана в България, тази на "Астра Зенека". Богдан Кирилов, изпълнителен директор на агенция по лекарствата, уточни пред наш репортер след брифинга, че първата партида идва на 8, а не на 7 февруари. Знаменита дата, тогава е роден Христо Стоичков, напомня "Марица".

"Промените в количествата и дните на доставка се менят буквално ежедневно, но веднага ги публикуваме на сайта на министерството", сподели още той.

Досега европейските власти няма официален сигнал от "Астра Зенека", че може и да получат намалени количества на ваксината срещу COVID-19. Въпреки това заради сигнали в европейски медии България се готви за резервни варианти.

Те са ясни - увеличаване на доставките на "Модерна" и "Пфайзер Бионтех", за което министър Ангелов намекна на брифинга с уточнението, че първите контакти по темата са обнадеждаващи.

Припомняме, 48 000 дози от ваксината на "Астра Зенека" очаква България като първа пратка. Следващата доставка от 75 000 дози е планирана за 14 февруари. Още 136 000 дози трябва да пристигнат до края на месеца. Това прави общо 260 000 дози от ваксината общо за февруари.

Засега България се въздържа от становище за използването на продукта на "Астра Зенека" сред хора над 55 или 65 години. Но по наша информация, ваксината няма да бъде забранявана сред по-възрастните. Като се очаква бързо завършване на клиничните изпитания в някои държави да приключат междувременно с положителен резултат, научи "Марица".

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай