2374

Първа държава в света одобри "Омикрон" ваксина срещу коронавирус

Великобритания стана първата държава в света, одобрила двувалентна ваксина срещу COVID-19, която "работи" едновременно срещу оригиналния и срещу актуалния в момента вариант на коронавируса "Омикрон".

Лекарственият регулатор на Обединеното кралство (MHRA) даде условно одобрение на ваксината, произведена от американската фармацевтична компания "Модерна" (Moderna) като бустер за възрастни в понеделник. Пазарното разрешително за употреба ще бъде издадено в близките дни.

Очаква се ваксината да е налична като бустер през есента, осигурявайки по-добра защита срещу вариантите на SARS-Cov-2 вируса, който причинява COVID-19.

Решението на MHRA се основава на данни от клинични изпитвания, които показват, че бустерът е предизвикал "силен имунен отговор" както срещу подварианта на "Омикрон" (BA.1), така и срещу оригиналния "ухански" вирус.

През юни "Модерна" съобщи, че данните от изпитванията показват, че когато се прилага като четвърта доза, адаптираната към варианта инжекция повишава неутрализиращи вируса антитела осем пъти срещу "Омикрон".

Според "Модерна" адаптираният вариант генерира нива на антитела срещу подвариантите, които са 1.69 пъти по-високи от тези, на които е даден оригиналният бустер.

Не са идентифицирани сериозни опасения за безопасността с новата формула на "Модерна", добави MHRA в понеделник.

Оригиналните ваксини, използвани в пандемията, са предназначени да обучат тялото да се бори с първата форма на вируса, която се появи в Ухан, Китай, в края на 2019 г. Оттогава вирусът е мутирал значително, като част от вариантите, включително "Омикрон", позволяват да се избегне защитата на ваксината, което доведе до ново покачване на случаите на инфекцията.

На всички над 50 години и хората във високорискови групи ще бъде предложена някаква форма на бустер от следващия месец, съобщи Би Би Си .

"Първото поколение ваксини срещу COVID-19, използвани в Обединеното кралство, продължават да осигуряват важна защита срещу болестта и спасяват живот", каза в изявление главният изпълнителен директор на MHRA Джун Рейн.

"Това, което ни дава тази двувалентна ваксина, е усъвършенстван инструмент в нашия арсенал, за да ни помогне да се предпазим от това заболяване, докато вирусът продължава да се развива."

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Бедната Англия

Бедната Англия

16.08.2022 | 00:31

Ще загине,преди Вовата да заповяда щурм на Биг Бен.......

Отговори
0 2
Ррр

Ррр

15.08.2022 | 17:47

Да се боцкат!Идиотизъм не можеш да излекуваш!

Отговори
6 7
Ей трол

Ей трол

16.08.2022 | 05:12

Боцнат ти е мозъка бекомпететен каун

Отговори
3 0

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?