Следвайте ни

Парламентът отказа доставка на руската ваксина "Спутник V"

viber icon

Мнозинството в парламента отхвърли предложението на БСП страната ни да предприеме действия за доставка на руската ваксина срещу коронавирус „Спутник V”.

Управляващите не се съгласиха с тезата на опозицията, че с руския препарат ще се предотврати нарушаването на утвърдения национален ваксинационен план, тъй като има забавяния и нерегулярни доставки на вече утвърдените ваксини. От БСП дадоха пример с Унгария, която си набави руска и дори китайска ваксина, възползвайки се от правото си самостоятелно да договоря покупката извън общите споразумения, сключени от Европейския съюз.

Според управляващите обаче така ще се наруши националното ни законодателство, което не позволява препарати, резултат от биотехнологии, да минат през национална ускорена процедура по одобрение. Такава трябва да бъде само централизирана от Европейската агенция по лекарствата.

Ето защо мнозинството измени проектът на решение на левицата и записа в него Министерският съвет да предприеме консултации с Европейската комисия, с които да проучи възможността за покупка на ваксини, получили разрешение за употреба в държави извън ЕС, без да се упоменава изрично руската „Спутник V”. Мнозинството го одобри, но без участието на БСП в гласуването, чиито депутати напуснаха залата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

222

222

05.03.2021 | 14:06

от ибрикчиите толкова

Отговори
9 1
Не било конспирация

Не било конспирация

05.03.2021 | 13:44

Който плаща,той поръчва музиката. С какви мотиви отказват? Политически? Или, правилните хора правят парички от ГМО продукти.

Отговори
20 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?