Следвайте ни

Пандемията роди трикове с ваксини, тестове и дарения

viber icon

Пандемията от коронавирус роди лавина от капани за лапнишарани. Сред първите жертви бяха почитатели на платформата за филми „Нетфликс“. Те получаваха имейл с покана да кликнат върху линк, чрез който да обновят данните си за плащане.

Той обаче води към неизвестен сайт, чрез който крадците получават парите на потребителите на платформата.

Макар до този момент да няма официален лек срещу COVID-19, интернет е пълен с обяви за лекарствени продукти, които ще ни предпазят или направо излекуват от коварния вирус. Експерти алармират, че тези медикаменти могат да съдържат грешно активно вещество, което да доведе до тежки последици.

Мнозина са станали жертви на крадци, които се представят по имейл за лица на Световната здравна организация. Те молят потребителите да направят дарение за изработването на ваксина срещу COVID-19 и предупреждават, че дарението може единствено да бъде извършено чрез онлайн банкиране.

Други изобретателни мошеници се възползват от ситуацията, като звънят по домовете на възрастни хора и се представят за лекари, които трябва да ги тестват за COVID-19. Измамниците обикновено искат пари, а ако не им бъде заплатено, започват да “инспектират“ дома и да крадат вещи.

„Ало“ измамниците също не стоят със скръстени ръце, като се представят за лекари. По телефона те обясняват на избраната жертва, че негов роднина или приятел е в болница с риск за живота заради COVID-19 и за да бъде спасен, трябва да се дадат незабавно пари.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?