Следвайте ни

Пак се започва! Пулмолог разкри кои мерки се връщат срещу COVID-19

viber icon

Трябва да има трайно високи стойности няколко поредни дни, за да има нови мерки, заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в тв интервю. Първите мерки, които ще се върнат, най-вероятно ще ограничават струпването на хора, било то на спортни събития или дискотеки, "а не мерки, свързани със затваряне на трудова дейност или ограничаване на ходенето на хората по улиците."

"В болници има по-малко хора, отколкото са общозаразените и това се дължи на факта, че епидемията се разпространява повече сред млади и здрави хора", обясни Симидчиев. "Ако ние просто физически затворим училищата, а децата се преместят от там в моловете, това няма да спре процеса. Трябва да бъде прекъсната връзката между отделните индивиди. Това може да стане при носене на маски и спазване на дистанция", смята експертът. 

И допълни: „Вчера през кабинета ми минаха 4 пациента с висока температура, а от тях само един има положителен PCR тест. Това обаче е моя извадка, а не глобална". 

"Доста от по-младите пациенти имат висока температура. Важно е да се пият много течности и медикаменти за сваляне на температурата", каза той. По думите му, ако твърде силно стимулираме имунитета си, може да изкараме много по-тежко коронавируса, ако го хванем. "Всичко трябва да е с мярка", заяви Симидчиев. 

Пулмологът заяви, че Доналд Тръмп е нарушил карантината си и коментира всяко от лекарствата, с които е лекуван американският президент: "Дексаметазонът е медикамент, който се дава само при много тежки случаи, защото иначе може да удължи заболяването. У нас също има такова лечение, но както казах, само при много тежки случаи. Терапията с антитела е експериментална. Тя е американска. Антителата блокират възможността вирусът да се закачи за организма. Експерименталното лечение можеше да се прави, ако има специфично разрешение за ползването на този продукт, но засега такова няма или ако човекът е част от експерименталната група, от която Тръмп реално не е. Има нещо, което е много важно - регулаторната рамка. Тя цели предпазване на здравето. Рендезивир е антивирусен препарат. Има умерен или слаб ефект върху болестта. Той се използва срещу хепатит Ц. И тук има някакъв ефект, но той не е постоянен. Ползвани са няколко медикамента в конкретния случай, хвърляйки всичко възможно, за да се получи някакъв резултат.

Лекарят смята, че до края на тази година няма да има ваксина срещу К-19, която да е ефективна и безопасна. Той препоръча, ако човек е здрав, да си направи противогрипна ваксина.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Кънчева

Кънчева

08.10.2020 | 12:10

От всичко това става ясно, че за едни има някакво (ефикасно) лечение, а за други няма! У нас явно няма, защото умират все повече хора, като процент от заболелите....

Отговори
0 0
Блитц

Блитц

07.10.2020 | 20:04

Стига сте приписвали от моя сайт...

Отговори
4 0
Шиши

Шиши

07.10.2020 | 20:43

Собственикът им е един.

Отговори
5 1
•JP

•JP

07.10.2020 | 19:18

Панаирите се завръщат.

Отговори
5 5
Нали

Нали

07.10.2020 | 19:00

Защо, след като съм забранил в настройки отдаването на информация на трети лица, Марица продължава да го прави?

Отговори
5 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?