46

Падат ковид мерките, свалихме до 8% положителните проби

Денят, който бележи отпадането на противоепидемичните мерки в страната, започва с едва 8,11% положителни проби за COVID-19. Новозаразените са 1143 от направени общо 14 092 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

Починали са 17 души, от които 82% не са ваксинирани. За седмица смъртността е намаляла с 10%.

Най-много новозаразени са установени в София – 348. Пловдив е с 85 нови случая.

193 заразени са приети в болници през последните 24 часа, с което общият брой на хоспитализираните с коронавирус към момента е 1944. 219 от тях се лекуват в интензивни отделения.

Излекуваните са 5133. През изминалото денонощие са поставени 1 698 дози ваксини.

Припомняме, че носенето на предпазна маска остава само силно препоръчително, най-вече за градския транспорт и лечебните заведения.

С приетите в четвъртък промени в Закона за здравето на първо четене, след отпадане на извънредната епидемична обстановка, при нужда, министърът на здравеопазването по предложение на главния държавен здравен инспектор, ще може да въвежда противоепидемични мерки на територията на цялата страна или за отделна област. От 1 април България вече няма да е в ситуация на извънредна епидемична обстановка.

От 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагоприятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Според Главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев и след отпадане на извънредната обстановка е силно препоръчително носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито.

От 1 април остава в сила изискването за предоставяне на цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, преболедуване или отрицателен резултат от PCR или антигенен тест или аналогичен документ на граничните пунктове.

 

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Жоро

Жоро

01.04.2022 | 11:31

Ах Асена Асена ти си само за любов родена, благодарим ти от все сърце, най-после се намери една смела жена да ни отърве от тези намордници, Костадин и Балтията нямат топки, да не говорим за Хасковския

Отговори
0 0
Не бързайте

Не бързайте

01.04.2022 | 10:58

Не бързайте да се радвате с новия закон за здравето, министърът на здравеопазването и РЗИ ще могата да си налагат каквито си поискат мерки без да има извънредна обстановка, когато си решат, тепърва започва тормозът

Отговори
0 0
ЦИРК

ЦИРК

01.04.2022 | 08:39

Всичко беше цирк, който за съжаление много хора не осъзнаха, нищо, за другия път бъдете по критични и мислете с тия глави, не бързайте да заголвате ръкавче, и то 3 пъти за година!!!!!!!

Отговори
5 1
питане

питане

01.04.2022 | 08:38

кво стана с КУКУ и всички ваксинационни последователи, чувствате ли се излъгани, кончета с капачета милички, сега разбрахте ли защо искахме да ви отворим очите ама вие не та не....

Отговори
4 1
шепа нешасни ковидисти

шепа нешасни ковидисти

01.04.2022 | 08:37

абе кво стана с тоя кромид-19 нали беше голям мор?

Отговори
4 1
До шепа нешасни ковидидсти

До шепа нешасни ковидидсти

01.04.2022 | 10:53

Първо се пише нещастни, а не нешасни. Второ, към 37 хиляди починали малки ли ти се виждат. Това 3 града с населението на Първомай все едно да умрат. Вие сте идиотите на света т.е. троловете на Кремъл

Отговори
1 3

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?