2374
Следвайте ни

Откриват денонощни COVID зони, плащат на лекарите за всеки прегледан

Вместо в бившите поликлиники ще правят центровете в болниците

viber icon

Увеличаване на ковид зоните и преминаването им в денонощен режим, за да може джипитата да се разтоварят и ангажират по-активно с имунизацията. Това са част от мерките, които сформираният Национален пандемичен комитет обсъжда заради надигащата се вълна от омикрон у нас, стана ясно от думите на неговия шеф и здравен зам.-министър доц. Георги Йорданов.    

Шефът на пандемичния комитет доц. Георги Йорданов обяви какви промени готвят здравните
власти

COVID зони вече ще има не само в големите градове, а и в по-малките общински центрове. Така ще се улеснят хората, които имат симптоми на коронавирус,  за да не чакат само пред кабинетите на личните лекари, а да получат по-бързо болнична помощ, обясни той. 

На всеки пациент ще се направи тест. Позитивните ще бъдат разпределени в две групи. Тези, които са в тежко състояние, ще бъдат приети в болници. Хората с по-леки симптоми остават на лечение вкъщи. На тях ще им бъде осигурен пакет от клинични изследвания. При необходимост ще им бъдат направени и рентгенови снимки. Накрая ще им бъдат изписани лекарства, които се заплащат от Здравната каса.

"Новото, което ще въведем, е пациентът да не бъде само един път в COVID зоната - 

при следващ преглед да не ходи да търси своя личен лекар, а да бъде прегледан от специалисти. 

Предвиждаме в големите градове тези зони да работят денонощно. Те ще бъдат разкривани основно в болниците, където има по-голям брой специалисти, които ще бъдат използвани", заяви още доц. Георги Йорданов. Той обясни и защо новата стратегия предвижда ковид зоните да се разкриват приоритетно в болниците, а не в бившите поликлиники, както и как ще бъдат стимулирани медиците, които работят в тях.

"За COVID центровете, които бяха разкривани в ДКЦ-тата, нямаше достатъчно кадри. Затова решихме, че е по-добре да разкрием необходимите ковид зони в болниците, които разполагат с повече лекари и медицински сестри. При условие че се наложи спирането на плановата дейност или на част от нея, медиците ще могат да дават дежурства в COVID зоните. Това важи не само за болниците в големите градове, а и в по-малките общини. Осигурили сме и необходимото финансиране. Всяко лечебно заведение ще получава по 30 000 лева месечно за COVID зоната в него", обясни още здравният зам.-министър, който беше болничен шеф и общински съветник в Пловдив.

Променя се и регламентът за бонусите на лекарите

Досега на тях се плащаше за всеки преминал болен пациент. Сега ще им бъдат давани бонуси  за всеки прегледан от тях, независимо дали е заразен, или не. 

"Така ще стимулираме преминаването на хората през COVID центровете и ще се опитаме да разтоварим общопрактикуващите лекари от тези големи опашки от чакащи при тях. Осигурени са и средства да продължи изплащането на 1000 лева на месец на медиците на първа линия", увери още доц. Георги Йорданов.

Друг приоритет на новия кабинет е да ускори имунизацията, защото до момента с две игли са 44% от българите. Целта е спешно да се ваксинират поне 500 000 души.  

"Трябва да активизираме и общопрактикуващите лекари, които най-добре познават своите пациенти", обясни още шефът на пандемичния комитет. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

бизнеса

бизнеса

10.01.2022 | 14:29

С какво ще ги ваксинирате? С ваксините за Алфа вариантът на КОВИД 19 ли? Много ефикасно ще е ....

Отговори
1 0
всичко е парлама

всичко е парлама

10.01.2022 | 14:27

Това горното ДКЦ2 вече го пробвахме, всичко е парлама - само да бучат хората с експериментални течности и да им бъркат в синусите със съмнителни телове обвити на върха със съмнителен "памук". Много е странно, че на едно и също място трябва да се извършва "ваксиниране" на здрави хора и прегледи на евентуално "болни от ковид" хора. Ние от по-старото поколение винаги сме били убедени, че не бива да се смесват потоците на здрави хора и на силно заразни такива. Но новата ненормалност въведе нови "медицински" правила. Там с това се занимават две "медицински лица" - едното се прави на лекар и бучи тел в ноздрите, а другото се прави на лаборантка или сестра (не е никак ясно). Пациентите трябва да чакат отвън на студа, но и вътре не е много топло, защото няма предверие. "Голяма грижа" за здравето на робите от страна на "демократичния бял брат"! Не забравяйте, че нарочно са подарявали на индианците одеала, заразени с едра шарка и така в северна америка е бил осъществен най-големият геноцит в човешката история!

Отговори
4 0
парлама е

парлама е

10.01.2022 | 14:45

Никога до сега заразноносителите не са били в болниците, има инфекциозна болница - отделно!

Отговори
2 0
нали ковида не се лекува?

нали ковида не се лекува?

10.01.2022 | 13:02

Лапането нека почне сега!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?