Следвайте ни

Открити са 23 промени в генетичния код на COVD-19

viber icon

Нидерландия и Белгия забраниха пътуването от и към Великобритания заради засечения там нов, по-зарaзен щам на COVID-19. Италия спря полетите до Англия. Очаква се в следващите часове същото да направят Франция, Германия, Австрия и Ирландия. 

Повишената заразност на мутиралия вирус се илюстрира от факта, че след появата му на Острова в края на септември, той е отговорен за 28% от инфекциите в Лондон до началото на ноември, а през седмицата, приключваща на 9 декември, е причина за 62% от заразените.

Най-забележителната характеристика на новия щам е броят на мутациите, които са го формирали. Открити са 23 промени във вирусния генетичен код, много, от които са свързани с протеина на шипа, чрез който вирусът влиза в човешките клетки.

Коронавирусите не мутират толкова бързо. Според специалистите, за месец обичайно се откриват до две генетични промени, предаде БТВ. 

„Tози нов вариант не само се разпространява, но има способността да се предава по-бързо и се превръща в доминиращ вариант по отношение на предаването спрямо познатите варианти“, посочва Патрик Валанс, главен научен съветник.

Въпреки че за момента се посочва, че мутацията не е по-опасна, бяха взети извънредни мерки. В Лондон и в още няколко области от Южна Англия затвориха всички магазини, освен тези за хранителни стоки. Забранява се събирането на хора на закрито, дори и за предстоящите празници. Мерките не бяха посрещнати еднозначно.

Новите ограничения предизвикаха масово изселване на хора от столицата. По лондонските гари се образуваха огромни тълпи от желаещи да заминат за райони с по-леки ограничения.

Въпреки предупрежденията за възможни арести заради нерегламентирано напускане на града, вече има информация и за недостиг на автомобили под наем.

Мерките ще бъдат в сила в следващите 10 дни, след което ще бъдат преразгледани и ще се реши дали да бъдат разхлабени. Междувременно ваксинирането продължава. До момента с първа доза са имунизирани близо 350 000 души.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Метро Кеш & Кери

Метро Кеш & Кери

21.12.2020 | 01:03

Само при нас,само до 31 януари,получавате безплатна ваксина,като бонус. Ако имате на 37.5 температура,това е вашето място за пазаруване.

Отговори
0 2
По по най

По по най

21.12.2020 | 00:40

„Tози нов вариант не само се разпространява, но има способността да се предава по-бързо” - юруш на ваксините.

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Знаете ли коя е ОСНОВНАТА причина за заболяванията, свързани с тютюнопушенето?