Следвайте ни

Откриха защо някои хора се заразяват повторно с COVID-19

viber icon

Учени от Масачузетската многопрофилна болница в гр. Бостън доказаха, че високото ниво на някои цикотини при пациенти с COVID-19 може да предотврати изграждането на устойчив имунитет срещу COVID-19, пише сп. "Сел".

Екипът на д-р Наоки Канеко изследвал проби от далак и лимфни възли на починали пациенти от COVID-19. В тях отсъствали герминативни центрове, които са съставна част от трайната имунна реакция. Тези центрове представляват структури, възникващи в лимфните възли и в далака по време на инфекции или имунизации. В тях узряват изработващите антитела В-клетки, които стават дълговременни носители на имунната памет. В-клетките позволяват на организма бързо и ефикасно да идентифицира патогена и да го атакува в случай на повторно заразяване, предава БТА.

 Ключова роля в образуването на герминативните центрове играят спомагателните Т-клетки. Оказало се, че при тежко болните от COVID-19, спомагателните Т-клетки не се формират. Причината за това са високите нива на цикотините - сигналните молекули, участващи в имунния отговор. При тежките случаи на COVID-19 било открито огромно количество на цикотина TNF на онези места, където обичайно се формират герминативните центрове.

Това означава, че въпреки че антителата могат да защитят хората за относително кратко време, някои оздравели пациенти могат да се заразят повторно с COVID-19 след няколко месеца и то не само веднъж.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?