Следвайте ни

Откриха скрита „врата“ в човешката клетка, през която влиза SARS-CoV-2 ВИДЕО

viber icon

От първите дни на пандемията на COVID учените усилено изследват механизмите, които позволяват на тежкия остър респираторен коронавирусен синдром 2 (SARS-CoV-2) да навлезе и да зарази здрави човешки клетки.

В началото на пандемията бе разработена от учени от Калифорнийския университет детайлна визуализация на шиповия протеин на SARS-CoV-2, който ефективно се захваща за нашите клетъчни рецептори.

Сега този екип, воден от Роми Амаро (Rommie Amaro), заедно с нейните колеги  Калифорнийския университет в Сан Диего, Университета в Питсбърг, Тексаския университет в Остин, Колумбийския университет и Университета на Уисконсин-Милуоки, са открили как гликаните - молекули, които образуват захарен остатък по краищата на шиповия протеин - действат като врата за инфекция.

Амаро смята, че откритието отваря потенциални възможности за нови терапевтични средства за противодействие на инфекцията с SARS-CoV-2. Ако гликановите порти могат да бъдат фармакологично заключени в затворено положение, това ефективно ще предотвратява отварянето за навлизане на вирус и инфекцията.

Покритието на шипа от гликани помага да се заблуди имунната система на човека, тъй като се проявява като нищо повече от захарен остатък.  Суперкомпютърните технологии позволиха на изследователите да разработят динамични симулации, които разкриват, че гликановите врати се активират от една позиция на друга, предлагайки важна част от историята на инфекцията.

Всъщност успяхме да наблюдаваме отварянето и затварянето“, разказва Амаро.

"Това е едно от наистина хубавите неща, които тези симулации ни дават - възможността да видим наистина детайлни филми. Когато ги гледаме, осъзнаваме, че виждаме нещо, което иначе бихме пренебрегнали".

Стандартните техники биха изисквали години, за да се симулира този процес на отваряне, но с усъвършенстваните инструменти за симулация на на моята лаборатория успяхме да уловим процеса само за 45 дни“, обяснява съавторът Лилиан Чонг (Lillian Chong) от Университета в Питсбърг.

Дигиталните симулации са проведени първо на суперкомпютъра Comet в Калифорнийския университет в Сан Диего, а по-късно на системата Longhorn в Тексаския университет. Тази изчислителна мощ осигурява на изследователите поглед на атомно ниво на рецептор-свързващият домейн (RBD) на шиповия протеин от повече от 300 гледни точки. Изследванията разкриват гликан "N343" като свързващ елемент, който поставя RBD от позиция "надолу" до "нагоре", за да позволи достъп до ACE2 рецептора на клетката гостоприемник. Изследователите описват активирането на N343 гликан като подобно на "молекулен лост".

Джейсън Маклелан (Jason McLellan), доцент по молекулярна биология в Тексаския университет в Остин и неговият екип създават варианти на шиповия протеин и тестват как липсата на гликанова порта влияе върху способността на RBD да се отваря.

"Ние показахме, че без тази врата RBD на шиповия протеин не може да стане необходимата конформация, за да се инфектират клетките", заявява Маклелан.

Публикуваното на 19 август в списание Nature Chemistry проучване описва откриването на гликанови "врати", които се отварят, за да позволят навлизането на SARS-CoV-2.

Симулациите, управлявани от суперкомпютри, изобразяват гликана N343 (в магента - лилаво-червен цвят), действа като молекулен лост, за да отвори рецепторния свързващ домейн на SARS-CoV-2 или RBD (циан - синьо-зелен) от позиция „надолу“ до „нагоре“. 

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

31.08.2021 | 13:31

Науката и медицината в полза на човечеството,а не срещу хората

Отговори
1 0
Д.ИВАНОВА

Д.ИВАНОВА

31.08.2021 | 13:29

Да разбираме ли,че ни подготвяте и експеримента продължава? Моля,заявете отговорна позиция и понесете последствията,науката и особено медицината трябва да са в защита на здравето и живота на хората,а не срещу човечеството.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?