Следвайте ни

Откриха най-заразната мутация на COVID-19

viber icon

Нов щам на коронавируса - В.1.525, който може да се окаже по-заразен от обикновения, е открит в Норвегия, съобщи днес телевизия NRK.

По данни на националния институт за обществено здраве, новият щам, който има общи характеристики с британския и южноафриканския, е идентифициран в Норвегия в сряда. За последното денонощие в страната са регистрирани 10 случая на заразяване с щама В.1.525.

Засега не е ясно дали той е по-заразен, но това е напълно възможно, смятат от института. В Норвегия вече са открити различни щамове на коронавируса, за който е типично да се променя с времето.

В други държави, в които нямат опит с точно диагностициране на щамовете, може изобщо да липсва информация за това, че такъв вариант циркулира. Норвегия, подобно на Великобритания, Дания и Исландия, провежда внимателен анализ на откритите досега щамове.

По информация на норвежките специалисти, до днес всеки седми случай на заразяване в Осло е с „британски” щам, който се е разпространил и по другите общини. Досега са регистрирани 700 случая. Известни са и 42 случая на „южноафриканския” щам, а учените до момента не са наясно дали ваксината може да бъде ефективна и срещу него. /БГНЕС, РИА Новости

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай