2374
Следвайте ни

Откриха най-дългия активен случай на COVID-19

viber icon

Ново изследване се натъква на човек, преживял рак, който е бил преносител на коронавирусна инфекция най-малко 335 дни – това е най-дългият документиран случай на COVID-19 до ден днешен.

Резултатите от проучването са публикувани във версия за предпечат в MedRxiv  по-рано този месец. Все още не са рецензирани анонимно.

Пациентът е 47-годишна жена, чието име не се споменава. През пролетта на 2020 г. тя е хоспитализирана с COVID-19 в кампуса на Националните институти по здравеопазване (NHI) в Бетезда, Мериленд, предава  Science News.

10 месеца по-късно лекарите установяват, че тя все още е носител на вируса. В рамките на целия този период тя проявява леки симптоми, често дори никакви.

Три години по-рано жената е била лекувана успешно от рак на кръвта. Вследствие на това имунната ѝ система е компрометирана – нейните нива на Б-клетки (отговорни за образуването на антитела) намаляват.

Резултатите от тестовете за коронавирус на жената продължават да са положителни. Лекарите смятат, че най-вероятно са лъжливо положителни, тъй като улавят безвредни частици от вируса, останали в тялото ѝ след изчистването му от инфекцията.

Когато през март тази година вирусният товар на жената отново се покачва, лекарите извършват секвенция на неговия геном. Именно така откриват, че той е изключително сходен с коронавируса, с който е била заразена 10 месеца по-рано. Нещо повече – щамът в нея не съвпада с нито един от онези, които са циркулирали сред хората по онова време.

Жената се подлага на лечение и през април тази година – 335 дни след първия ѝ положителен тест – тялото ѝ най-накрая се изчиства от инфекцията. Впоследствие си прави множество тестове и всеки един от тях е отрицателен.

Изследвания като това предоставят повече информация за начините, по които инфекцията от COVID-19 протича при хора с отслабена имунна система.

Шансът тялото на имунокомпрометираните хора да откликне силно на COVID-19 (дори и с две дози от ваксините срещу коронавирус) е по-малък, а това ги прави по-уязвими на инфекция.

През август американските регулаторни агенции одобриха поставянето на трета доза на имунокомпрометираните хора. По този начин те се надяват, че това ще подсили имунния им отговор.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?