49
Следвайте ни

Откриха какво ни прави недосегаеми за COVID-19

viber icon

Антитяло 35B5, способно да се свързва с най-стабилния участък в структурата на S-протеина на коронавируса и да неутрализира всички негови щамове, включително вариацията Омикрон, откриха молекулярни биолози от Китай. Първите резултати от експериментите с тези молекули са разкрити в статия в цифровата библиотека bioRxiv.

"Получените от нас изображения показаха, че молекулата 35B5 се свързва с част от S-протеина на коронавируса, която всъщност не се променя в хода на еволюцията на SARS-CoV-2. Това позволява тези данни да се използват не само за създаване на антитела, но и за разработване на универсална ваксина срещу всички щамове на коронавируса", пишат учените.

Екип от китайски изследователи, ръководен от професор Ден Кай от университета "Сун Ят-сен" в Гуанчжоу, Китай, е идентифицирал уникално антитяло в кръвна проба от преболедувал коронавируса китайски жител, което е еднакво ефективно при неутрализирането на всички разпространени щамове на SARS-CoV-2.

Тази молекула, наречена 35В5, е открита при мащабно проучване, насочено към изследване на голям брой кръвни проби на жители на Китай, страдали от тежък COVID-19. Учените изолират от тях култури от В-клетки, произвеждащи антитела, и наблюдават кои вирусни частици могат да атакуват.

Тези търсения помогнали на лекарите да идентифицират две молекули - 35B5 и 32C7, чиито дори малки концентрации активно неутрализират частиците на първата разновидност на SARS-CoV-2. Последвалите експерименти показват, че антитялото 35В5 е също толкова ефективно срещу щамовете Бета и Делта на коронавируса, докато силата на действието на втората молекула намалява драстично.

Учените са получили подобни резултати при експерименти с мишки, заразени с всички разпространени щамове на коронавируса.

Антитялото 35В5 предпазва всички гризачи от смърт и тежки белодробни увреждания, докато ефективността на втората молекула значително намалява в борбата с новите варианти на SARS-CoV-2.

Универсалният характер на действието на антитяло 35В5, както показват снимките от криоелектронния микроскоп, се дължи на факта, че тази молекула се свързва с частта от S-протеина на коронавируса, която почти не се променя при еволюцията на SARS-CoV-2. Структурата му е еднаква за всички разновидности на коронавируса, включително и за наскоро идентифицирания щам Омикрон.

Според професор Ден Кай и колегите му, същият този участък може да се използва като "мишена" за създаване на универсални ваксини, способни да потискат всички съществуващи щамове на коронавируса, както и бъдещите разновидности на SARS-CoV-2, които могат да се появят през следващите месеци и години.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (10)

толкова много ме е страх от ваксината гадна, че чак може и да припадна

толкова много ме е страх от ваксината гадна, че чак може и да припадна

01.12.2021 | 23:25

Аз съм чалгар и интелигентен колкото свинар. Мисля се за много умен, нали съм роден в Шумен. По цял ден слушам само Азис и Слави, а на село доя си крави. За ваксините по цял ден умувам, ама май само знам да п.сувам. Мисля, че ми е от гена - майка ми я викат - Пена, а през ноща си пускам Лепа Брена. Говорят, че бил съм много прост, ама лесно се набирам на лост. Простотиите ми са в главата, а най-голямата е, че ме е страх от иглата. Толкова ме е страх от таз ваксина гадна, че чак може да припадна.

Отговори
4 2
Брена

Брена

01.12.2021 | 20:07

Кога ли ще спре тази пародийка :)

Отговори
4 3
Кукувица

Кукувица

01.12.2021 | 20:06

Хем ваксинирани хем навсякъде с маски и псри що е то? Вечния абонамент добре го подписахте кончета с капачета

Отговори
3 2
хем прост хем тъпоумен хем глупав - що е то

хем прост хем тъпоумен хем глупав - що е то

01.12.2021 | 23:55

отговор - ти

Отговори
1 2
пандиз

пандиз

01.12.2021 | 18:17

Пламен КУКУ няма ли нещо да изтропа по въпроса?

Отговори
3 2
Граматиков

Граматиков

01.12.2021 | 17:52

Нямаше ли някоя по идиотска снимка за илюстрация?!

Отговори
8 0
прав си - целувка с очила - нещо не се получава

прав си - целувка с очила - нещо не се получава

01.12.2021 | 23:57

а и нещо тия не си пасват

Отговори
0 0
Ясно

Ясно

01.12.2021 | 17:44

Поредната ваксина, доставяща ни ненужен биологичен материал, скоро ще посети ваксинираните.

Отговори
12 6
до Ясно

до Ясно

01.12.2021 | 18:07

Аз мисля, че главата ти като кофо, но с много малко сиво вещество т.е. напълно безполезен и ненужен на никого си.

Отговори
5 4
Коментар

Коментар

01.12.2021 | 17:43

Науката се развива, а Китай има вече възможности за това.

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?