2374
Следвайте ни

Откриха каква е причината за тежкото протичане на COVID-19

viber icon

Според японски учени хиперинсулинемията и свързаната с нея свръхекспресия на протеина GRP78 трябва да се разглеждат като терапевтична или превантивна цел в продължаващата пандемия на коронавирус.

Възраст, затлъстяване, анамнеза за сърдечно-съдови заболявания и диабет се считат за основни фактори за тежкото протичане на Covid-19 и лошите резултати.

Миналата година в списание Nature Metabolism излиза изследване, съобщаващо, че хипергликемията - високи нива на серумна глюкоза - е често срещана при хоспитализирани пациенти с коронавирус. Има също доказателства, че SARS-CoV-2 причинява хипергликемия, като нарушава производството на мастните клетки на адипонектина, хормон, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

При възрастни хора или хора с наднормено тегло се среща хиперинсулинемия - тя провокира клетъчен стрес в мастната тъкан, хипоксия и възпаление. Не толкова отдавна мастната тъкан започна да се разглежда като основен резервоар за разпространението на вируса, активиране на имунната система и производство на цитокини при Covid-19. Но молекулярните механизми на това остават слабо разбрани. Както показват предишни проучвания, други свързващи молекули също участват в развитието на заболяването, например 78 kDa глюкозно-регулираният протеин GRP78. При стрес GRP78 е свръхекспресиран и транспортиран до клетъчната повърхност, действайки като рецептор за различни химични съединения.

Протеинът GRP78 може да повлияе на "пътуването" на вируса през тялото, включително инфекцията, репликацията и последващото разпространение. Според авторите на новото изследване от Университета в Осака, Япония, това се отнася не само за причинителя на Covid-19, но и за поредица други коронавируси.

Резултатите от изследването са публикувани в списание Diabetes, те дават обяснение как мастната тъкан на пациенти с диабет и затлъстяване участва в развитието на коронавирусна инфекция с помощта на протеина GRP78.

Екипът, ръководен от Джихун Шин, открива, че шиповият протеин, който играе важна роля за навлизането на вируса в клетките, може директно да се свърже с GRP78, чието присъствие от своя страна стимулира свързването с ангиотензин-конвертиращия ензим 2 (ACE2), който улеснява навлизането на вируса в клетките. За да разберат как GRP78 участва в уязвимостта към Covid-19, авторите на изследването проучват колко от този протеин присъства в тъканите на възрастни хора, затлъстели и пациенти с диабет.

Резултатът е недвусмислен: GRP78 активно се експресира (произвежда) в мастната тъкан и е повишен при хора и експериментални мишки, които са по-възрастни, с наднормено тегло и диабет. Свръхекспресията на GRP78 корелира с хиперинсулинемия в адипоцитите (клетки на мастната тъкан). Нормализирането на нивата на инсулин в кръвта с метформин, инхибитор на натриевия глюкозен котранспортер от тип II или агонист на β3-адренергичен рецептор намалява експресията на GRP78. Експериментите върху гризачи показват, че помагат упражненията, ограничаването на калориите, излагането на студ и гладуването.

„Нашите открития показват, че високото ниво на инсулин в кръвта е важен рисков фактор, който може да предразположи по-възрастни, хора със затлъстяване и диабетици към инфекция с COIVD-19. Като такъв, контролирането на кръвния инсулин с фармакологични интервенции или с интервенции в околната среда, като упражнения, може помогне за намаляване на риска за тези пациенти", отбелязва Шин.
Предвид глобалното въздействие на пандемията SARS-CoV-2, резултатите от това проучване дават важна информация за това как да се намали рискът от инфекция при тези уязвими пациенти. Намаляването на експресията на GRP78 чрез фармакологични или екологични интервенции може да подобри резултатите при тези пациенти.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Биби

Биби

28.10.2021 | 06:07

Никога няма да се върне. Нали е празен?

Отговори
1 0
Дистанционно обучен иваксиниран

Дистанционно обучен иваксиниран

28.10.2021 | 05:33

ПразниниЪ сал ше сЪ врне обратно за 1 час кога е натоварен с невЪксирани кои искат да се одат в училище.

Отговори
0 1
всъщност

всъщност

28.10.2021 | 04:42

По добре реши загадката ти тъъъп ли си се родил или като малък са те изтървали с главата надолу

Отговори
1 0
Защо заразените с кови 19 не се тестват за

Защо заразените с кови 19 не се тестват за

28.10.2021 | 02:55

Изкуствено прикачената към вируса смъртоносна бактерия Синтия за която са дадени нобелови награди.

Отговори
3 1
Преболедувала

Преболедувала

27.10.2021 | 23:40

Пълни глупости. С диабет, затлъстяване и хипертония изкарах ковид на крак. Единственото което съвпада със статията е, че по време на боледуването ми се качиха стойностите на кръвната захар

Отговори
6 2
влак

влак

28.10.2021 | 00:04

теб и влак да те удари - нищо ти няма

Отговори
1 6
чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

чалгарчето малко - останало тъпо - жалко

27.10.2021 | 23:30

А сега друга задачка, за да определим има ли полза от присъственото обучение или кой е глупав и кой се прави на умен. Чакам отговорите Ви. Празен сал плава по течението на река, което има скорост 1 км в час и изминава 1 км път за 1 час. За колко време ще се върне по обратния път?

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво правителство ще управлява България след изборите на 14 ноември?