Следвайте ни

Откриха жив вирус на COVID-19 върху опаковка на замразена храна

viber icon

За първи път в света експерти от Китайския център за контрол и превенция на заболяванията откриха жив вирус COVID-19 върху опаковки от замразени морски дарове, съобщава РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Съобщава се, че по време на епидемиологично разследване на причините за нови случаи на инфекцията в Кингдао, експерти от центъра са извлекли жив вирус от положителна проба, взета от външната опаковка на внесена замразена треска.

 

„Това е първият случай в света за извличане на жив вирус от положителна проба, взета от опаковка със замразена храна. Също така се потвърди, че контактът с жив вирус може да доведе до инфекция”, се казва в съобщението на уебсайта на центъра.

Отделът обясни, че извличането на жив вирус върху опаковки от замразени храни в Циндао е първият случай в света, когато извън лабораторията е доказано, че при специални условия на транспортиране на замразени храни COVID-19 може да оцелее за дълго време.

Отбелязва се, че при определени условия контактът без защита с повърхността на продуктите, върху които има жив вирус може да доведе до инфекция. Рисковата група включва работници в индустрията, пряко свързани със замразени стоки.

Центърът също така отбеляза, че рискът в Китай е доста нисък. Преди това китайските специалисти никога не са успели да извлекат жив вирус от положителни проби, взети от опаковки от замразени продукти.

„Наличните досега проучвания показват, че COVID-19 не е хранителен вирус, няма случаи на инфекция чрез консумация на храна. Към днешна дата не е имало случаи на инфекция при контакт със замразени морски дарове, върху които е бил е открит вирус”, отбелязва центърът, подчертавайки, че основните пътища на предаване все още са във въздуха и тесен контакт.

Центровете за превенция на заболяванията препоръчват работещите в риск да увеличат личните предпазни мерки при контакт със замразени храни.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

доктор ОхБоли

доктор ОхБоли

18.10.2020 | 10:06

Защо Китай, с население 1,5 милиарда души овладя пандемията, а ние - 7 милиона, сме оставени на практика да придобиваме "стаден имунитет"!?

Отговори
0 0
Защото

Защото

18.10.2020 | 10:45

В Китай има ред който не го създава СЗО.В енциклопедията на братя Данчови пише много хубави неща за китайците но пише че са и крайно недобросъвестни, което всъщност в днешно време не е така, защото фактите говорят че в Китай има дисциплина.

Отговори
0 0
Къде бря вирус

Къде бря вирус

18.10.2020 | 09:30

Върху цяла опаковка или една малка частица от нея Моля уточнете оти ма фана страх Нимоа да спа Сънувам опакавки най различни и са путя Ко праим сигъ Да закупуваме.ли авансово гробни места или.партията ша на зарива Важното е да не ощетим бюджета Защото ако останат един двама живи как ще връщат милиардите заем Нали

Отговори
2 0
Mark

Mark

18.10.2020 | 08:58

Сега Google плаща $ 11570 до $ 12500 на месец за онлайн работа от вкъщи. Присъединих се към тази работа преди 2 месеца и спечелих $ 10588 през първия месец от тази работа. Мога да кажа, че животът ми се промени - напълно към по-добро! Вижте какво правя... ==>>> Smartlife3.com/

Отговори
1 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?