Следвайте ни

Откриха антитяло за всички варианти на COVID-19

viber icon

Американски учени идентифицираха антитяло, което ефективно неутрализира почти всички известни разновидности на новия тип коронавирус. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание Immunity. Учените са правили експерименти върху лабораторни мишки, предава БГНЕС.

Учените не са напълно сигурни, че ваксините, разработени въз основа на първоначалните варианти на вируса, ще работят също толкова добре с неговите мутирали версии, така че не спират да изследват различни антитела срещу SARS-CoV-2 и как те действат върху патогена COVID-19.

За да инфектира клетката, новият тип коронавирус използва така наречения шипов протеин. С помощта на така наречения рецептор-свързващ участък (RBD), той се прикрепя към ACE2 рецептора и чрез него се придвижва по-нататък в човешкото тяло. Един от начините за борба с вируса е да се предотврати присъединяването на шиповия протеин към ACE2. Това може да стане по-специално чрез т. н. неутрализиращи антитела.

В ново проучване, посветено на търсенето на такива антитела, лекари, ръководени от Майкъл Даймънд от Вашингтонския университет в Сейнт Луис, инжектират рецептор-свързващ участък на коронавируса в тялото на мишки. След като изчакали животните да образуват антитела срещу SARS-CoV-2, учените са изолирали 43 такива антитела.

Даймънд и колегите му открили как тези антитела могат да се борят срещу коронавируса. След това деветте най-ефективни били тествани при мишки, заразени с оригиналния вариант на SARS-CoV-2.

Учените тествали действието на две антитела, които се представили по-добре от другите и в двата теста върху най-често срещаните видове вируси - алфа, бета, гама, делта, каппа и йота варианти, както и няколко други. Антитялото SARS2-38 се справило най-добре с тях. "Човешката" версия на това антитяло също защитава мишките от капа и бета варианти. Във втория случай резултатът, според учените, може да се нарече изключителен, тъй като бета вариантът е особено добър в устояването на антителата.

Също така Даймън и колегите му са идентифицирали мутации в SARS-CoV-2, които могат да попречат на работата на антитялото SARS2-38. Досега те се откриват само в 0,04%, което прави антитялото обещаваща основа за терапия срещу голям брой разновидности на новия тип коронавирус.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Драга

Драга

27.08.2021 | 21:54

А защо не се търси лекарство, а само се повтаря ваксина, та ваксина

Отговори
0 0
Гери Йорданова

Гери Йорданова

24.08.2021 | 06:27

Американците пуснаха вируса , от лабораториите си , по света и , сега , те са длъжни да намерят ваксина , която да му. противодейства ! Длъжни са на света !

Отговори
6 2
не не

не не

24.08.2021 | 07:01

Китайците гнусни китайогъзолузец

Отговори
2 3
С.В.

С.В.

24.08.2021 | 03:54

Ти си не вече а бил.Ако науката се развиваше като теб значи сега щяхме да сме на нивото на пещерния човек. Слава богу че има и нормални хора.

Отговори
4 4
Вече

Вече

23.08.2021 | 23:05

Няма кой да се хване

Отговори
7 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?