Следвайте ни

Отчайващо: Над 4000 са мутациите на COVID-19

viber icon

Хиляди са промените във вируса, като той продължава да мутира и да еволюира в нови вариации, предаде Ройтерс. Въпреки това учени обясняват, че само малка част от новите щамове са значителни и могат да предизвикат тревога. 
 
Към момента, специалистите отбелязват като-по опасни само така наречените Британски, Южноафрикански и Бразилски щамове, тъй като те се разпространяват по-бързо от останалите.
 
Отговорникът по разпределение на ваксините във Великобритания Надим Захауи съобщи, че Ковид ваксините най вероятно ще предпазват и срещу новите щамове, но въпреки това развитието на вирусът трябва да бъде следено внимателно.
 
“Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneka и всички останали производители се стремят да подобряват ваксините, така че да бъдат ефикасни срещу всички щамове – има повече от 4000 мутации на Covid-19 по света“, това каза Захауи пред Sky News.
 
Рави Гупта, професор по микробиология в Университета в Кеймбрдж отбеляза, че не трябва да се бърка броят на мутации с този на нови варианти. Гупта допълни: „Мутациите се появяват и изчезват постоянно. Някои учени използват „вариации“, за да опишат вирус с мутации, който се предава сред хората, а не че има 4000 разновидности на вируса“.
 
Британският щам, познат като VUI-2020212/01 или В.1.1.7., има мутации като промяна в spike-протеина, който коронавирусът използва, за да се свърже с човешкия ACE2-рецептор – което означава, че вероятно се предава по-лесно. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай