Следвайте ни

В действие: Заработи мобилното приложение за Covid-19

viber icon

От днес всеки гражданин може да изтегли безплатно мобилното приложение ViruSave, с което да сподели здравния си статус с Националния оперативен щаб, здравните власти и своя личен лекар. Идеята е да се събират данни за здравословното състояние на хората. В приложението задължително ще влизат данните на потвърдено болните от COVID-19, независимо как се е развила болестта - дали човекът е оздравял или е починал. Всички други граждани могат да въведат доброволно данните си, за да влязат в статистиката. Приложението има специализиран софтуер за анализи и визуализация през географски карти.

В него се въвеждат лични данни, могат да се въведат и хронични заболявания. Всеки, който желае, може да въведе данни за симптоми на заболяването. Така личните лекари ще знаят какво в момента е състоянието на пациентите им. Системата поддържа връзка между отделните институции - РЗИ, лични лекари, лаборатории, болници, МВР, пожарната.

"Нещата са разделени на две. Системата е интегрирана. Двете части си "говорят", а доброволната е свързана с мобилно приложение, което може да бъде свалено по желание. Ще бъде публикуван код на приложението, така че всички да видят какво има в него. Сами ще избираме дали да изпращаме информация и за локацията ни", обясни в ефира на "Здравей, България" управителят на "Софтуер Груп" Калин Радев.

Той допълни, че данните се обменят между институциите автоматично с цел МВР да може да види веднага, ако някой бъде въведен в регистъра.

"От гледна точка на лични данни през приложението се предава само ЕГН и информация за потенциален симптом. Ще бъде публикуван код, чрез който ще се вижда какво прави приложението с въпросните данни. Всички те са под опеката на "Информационно обслужване". Националният интегратор и в момента оперира със същите тези данни", поясни Радев.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Vitua

Vitua

07.04.2020 | 21:59

най умрелата медия

Отговори
1 0
bet

bet

07.04.2020 | 10:40

Има го! С буква F ........ Virusafe

Отговори
0 1
Боби

Боби

06.04.2020 | 14:25

И аз не го намирам,егати шегите си правят с нас!

Отговори
1 0
Милен Найденов

Милен Найденов

06.04.2020 | 14:02

И аз не го намирам

Отговори
2 0
gabriel

gabriel

06.04.2020 | 12:04

А АЗ НЕ ГО НАМИРАМ

Отговори
2 0
Дидо

Дидо

06.04.2020 | 14:04

Защото го няма още май...!

Отговори
2 0
bet

bet

07.04.2020 | 10:39

Има го! С буква F ........ Virusafe

Отговори
0 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?