49

От днес: Поставят четвърта доза ваксина срещу COVID-19

Втората приложена бустерна иРНК ваксина срещу COVID-19 от днес ще може да се въвежда в Националния имунизационен регистър. Регистърът е част от Националната здравно-информационна система и гражданите ще получават сертификат за ваксинацията. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко четири месеца след първата бустерна доза при лица, чийто завършен ваксинационен курс е с двудозова ваксина.

Сертификатът ще бъде идентичен с документа за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде записано „4/4“ . Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

Преди дни Министерството на здравеопазването (МЗ) одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втори бустер иРНК ваксина срещу COVID-19 при всички лица на и над 18 г., които желаят да се ваксинират.

На интернет страницата на МЗ са публикувани всички лечебни заведения, в които ще може да се поставя бустерната доза.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Смяяяях

Смяяяях

27.06.2022 | 10:08

Хахахахахаха кажи чесно, после 5-6-7 и така мале мале коне с капаци

Отговори
3 0
ГЪДЮ

ГЪДЮ

27.06.2022 | 09:06

ПИШЕТЕ ЗА ПЛОВДИВ КЪДЕ МОЖЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАМЕ И ОТ КОГА.ТЕЗИ НАЦИОНАЛНИ ЦЕНТРОВЕ И ПРОЧИЕ НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ.В СОФИЯ ВСИЧКО Е НАЦИОНАЛНО НА КНИГА,А ВСЪЩНОСТ... ЗА ПЛОВДИВ ПИШЕТЕ И ОТ КОЙ МОМЕНТ!

Отговори
3 0

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?