Следвайте ни

От днес: Частично отварят училищата и детските градини в Турция

viber icon

След месеци на несигурност и неяснота в условията на пандемия от коронавирус, училищата в Турция ще бъдат отворени частично от днес, като учениците от детските градини и първи клас ще се върнат в класните стаи за първи път от повече от шест месеца.

Училищата в Турция бяха затворени на 16 март, по-малко от седмица, след като страната потвърди първия си случай на коронавирус, а учениците трябваше да завършат останалата част от учебната година онлайн.

На 19 юни учебната 2019-2020 година беше официално обявена за завършена и милиони ученици за първи път получиха своите свидетелства онлайн.

След месеци консултации със здравното министерство и други правителствени агенции, министерството на образованието първоначално обяви, че училищата ще бъдат отворени отново на 31 август, като на някои частни училища ще бъде разрешено да започнат  обучение преди две седмици.

Но нарастването на случаите на COVID-19 както в градовете с високо население в Турция, така и в селските градове принуди  министерството на образованието да отложи отварянето до 21 септември.

Сега само учениците в детските градини и първи клас ще се връщат в класните стаи за няколко дни всяка седмица, докато други ученици ще продължат образованието си онлайн.

Обяснявайки причините, поради които само малчуганите от детската градина и първокласниците са били избрани за уроци лице в лице, министърът на образованието Зия Селчук каза, че решението за първокласниците е взето, за да помогне на децата да се запознаят с условията на образованието в класните стаи, преди да продължат след това отново с онлайн образование.

Що се отнася до детските градини, образованието там се извършва предимно нагледно и с игри, вместо с конвенционални методи на преподаване, което прави онлайн платформите по-малко ефективни.

Въпреки че в Турция е практика повечето от жените да не работят, а да се грижат за децата си поне до училищна възраст, решението на министър Селчук беше приветствано от родители с малки деца, тъй като ходещите в детски градини също се нуждаят от живо обучение.

Когато учениците останаха вкъщи, родителите, които все още трябва да ходят на работа, се оказаха нуждаещи се от роднина или гледач, който да гледа децата. Други които имаха шанса да работят вкъщи онлайн, също не бяха пощадени от неудобствата, тъй като те скоро се затрудниха да се концентрират с енергичните деца, затворени цял ден вкъщи.

Според министерството, както децата в детските градини, така и първокласниците ще дойдат само за един ден през първата седмица от новия семестър, който беше определен като ориентационна седмица за въвеждане на нови ученици в училищата.

На администрацията на всяко училище ще бъде разрешено да определи конкретния ден, в който ще дойдат учениците, за да няма струпвания на много хора.

Първокласниците ще имат пет 30-минутни класа с 10-минутни почивки между тях, докато детските градини ще участват в дейности в подобен времеви формат. Учителите получиха наръчник, който съдържа примери за 60 дейности, избрани от министерството, за да се гарантира социално дистанциране между учениците.

След седмицата на ориентация учениците ще трябва да влизат за два дни в седмицата, докато броят на часовете или продължителността ще остане същият.

Тъй като много родители са загрижени за безопасността на децата си, посещаването на училището няма да бъде задължително. А през останалата част от дните първокласниците ще следват своята учебна програма онлайн. Детските градини също ще имат достъп до специално онлайн обучение.

Новата "хибридна" образователна система беше разработена за първи път, след като експерти изразиха опасения относно първоначалните планове на министерството да отвори отново училищата за всички ученици.

Професор Тевфик Йозлю, член на Научния съвет на Коронавирус в Турция, заяви, че целодневното обучение за всички ученици би представлявало рискове поради трудностите при осигуряването на носене на маски и спазването на социалното дистанциране сред по-малките ученици, както и възможните сценарии за пренаселеност в отдалечени села и селски градове.

Докато повечето провинции в страната разполагат с  достатъчно място за настаняване на всички ученици по новата програма, Йозлю каза, че хибридната система може да помогне на учебните заведения да олекотят пренаселеността в училищата, без да оставя никой без обучение.

Докато новата система обхваща детските градини и първокласниците за началната фаза, министерството заяви, че тя може да бъде разширена, за да обхване и други класове, ако ситуацията с коронавирусът се подобри. Този начин на присъствено обучение, също така, може да бъде премахнато, ако нивата на инфекция продължават да нарастват, казаха от министерството.

Преди началото на новата учебна година, министър Селчук обяви в събота, че всички необходими подготовки в училищата са завършени и сградите са готови да посрещнат учениците обратно.

"Всички процедури за дезинфекция в училищата в цялата страна са завършени и всички необходими хигиенни продукти са доставени в учебните заведения от дирекциите за образование. Кампусите също са снабдени с допълнителни термометри, в случай че имат нужда от тях", каза Селчук.

Обяснявайки други мерки, Селчук каза, че училищата ще раздават безплатни маски на учениците през първите три седмици.
"Разпределихме достатъчни количества маски на училищата. Актуализирахме условията и мерките за хигиена в училищните автобуси, които ще отведат нашите ученици. Предоставихме и обучение за шофьорите на автобусите по отношение на правилата, които трябва да спазват", каза той.

Селчук добави, че министерството е пуснало успешно въведен по-рано софтуер, който информира училищата за последното развития на коронавирус в страната. 

По изискване на здравното министерство на влизане в училище на децата ще бъде премервана температурата и ще влизат един по един в сградите, за да се избегне пренаселеността.

Всички ще трябва да носят постоянно маски. Учителите в детските градини и началните училища също ще трябва да носят и щит за лице. В училищните автобуси също ще са необходими маски.

Във всеки учебен кабинет има дезинфектанти. Посетителите няма да бъдат допускани вътре, освен при спешни ситуации. Персоналът ще провежда срещи чрез телеконференция, за да избегне събирането в учителските стаи.

Класните стаи ще имат бюра за ученици на разстояние един метър, докато общата заетост на училището ще бъде ограничена до един човек на 4 квадратни метра.

Училищните лафки ще разполагат с маси, а учениците ще ходят там по различно време. Те ще трябва да дезинфекцират ръцете си преди и след влизането. Храната и напитките ще се сервират в чинии и чаши за еднократна употреба.

Михаел Гушев

Михаел Гушев

Кореспондент на "Марица" в Турция

Михаел Гушев е завършил ЕГ "Г. Кирков" в Пловдив с френски език и ПУ "П. Хилендарски" със специалност "Математика и информатика". Работил е във в. "Глас", а от 1995 г. работи във в. "Марица". От 2001 г. е кореспондент на вестника в Турция. Владее перфектно френски, английски, турски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво първо да построи община Пловдив с парите от заема, който смята да тегли?