Следвайте ни

Още седмици мъка в ваксините, после ЕС обеща скорост

viber icon

Шарл Мишел, председателят на Европейския съвет, призна днес, че разпространението на ваксините срещу коронавирус може да се забави през следващите седмици, преди отново да набере скорост.

"Знаем, че следващите няколко седмици ще продължат да бъдат трудни по отношение на ваксинациите", каза той след видео среща на върха на 27-те национални лидери в ЕС.

Но Мишел добави: „Имаме средства, имаме ресурси, имаме способността да успеем да спазим ваксинационните планове през следващите няколко месеца

Лидерите на ЕС се договориха да въведат електронни сертификати за ваксинация, потвърди германският канцлер Ангела Меркел след среща на европейските лидери по въпроса за коронавируса.

Тя поясни, че може би потвърждението за ваксинация ще стане разрешително за влизане в ЕС от трети страни. "Европейската комисия се нуждае от около три месеца, за да реши техническите въпроси", добави Меркел.

Тя обясни, че за начало такива сертификати ще бъдат разработени от държавите-членки, а Европейската комисия ще ги направи "съвместими", за да се гарантира възможността за използването им във всички страни от Съюза. ЕК ще създаде и работна група за изследване на мутациите на коронавируса, добави канцлерът.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?