Следвайте ни

Още 2 жертви на коронавирус в Пловдивско, преговарят с 6 частни болници за Ковид екипи

viber icon

През последните 24 часа в Пловдивска област са починали двама души, заразени с коронавирус.  Те са  жена на 72 г. и мъж на 62г.  като и двамата са били с придружаващи  сърдечни заболявания и диабет. Данните бяха изнесени от Областния кризисен щаб. През последното денонощие в Пловдив и областта новите случаи на хора с коронавирус са 13.

Областният управител Дани Каназирева съобщи, че през този период по данни на РЗИ, преборилите заболяването  в областта са 41 души, много повече от новозаболелите.

 Общо регистрираните  до момента  с COVID-19 в Пловдивско   са  1157 ,  като повече от половината от тях - 622  са оздравели.

Хоспитализираните към днешна дата са 134, от тях с потвърден COVID- 19 са 122. На интензивно лечение са 6 пациенти.

През денонощието приетите за болнично лечение са  4-ма , които са в задоволително състояние.   От  новорегистрираните случаи повечето са от Пловдив -9, от община Асеновград 2, общините Куклен и Марица по един. Няма заболели медици  и деца. Няма нови огнища. Статистиката по общини:  Пловдив – 788,  Карлово – 52, Кричим – 22, Хисаря – 10, Родопи – 81, Стамболийски – 21, Калояново – 7, Перущица – 23, Раковски – 11, Марица - 34, Асеновград – 56, Брезово – 2, Куклен – 11, Садово – 14, Първомай – 3, Съединение – 13, Сопот - 9.

"Решението  на Областния кризисен  щаб за задължително носене на маски при масови мероприятия  на открито/ футболни срещи, концерти и други сценични прояви/ е единствено с цел да се намали максимално контакта между посетителите при влизане и излизане от даденото събитие", коментира областният управител и председател на Щаба Дани Каназирева.

По думите й точно на входа и изхода се струпват повече хора и там рискът е по-голям, а и може да се упражни ефективен контрол от органите.

„Виждаме, че ситуацията е динамична и трябва с общи усилия и на институциите, и на обществото да успеем  да намалим заболеваемостта.  Мерките са  изпреварващи. В никакъв случаи не целим да има напрежение сред хората. Всяка една организирана проява трябва да е проведена при спазване на необходимата дистанция и изисквания, така че да се намали риска от заразяване. Носенето на маска по време на футболен мач или на концерт е  лична отговорност", допълни Каназирева.

Областният управител  съобщи, че на днешната среща с представители на здравните заведения в Пловдив, които до този момент не са лекували пациенти с COVID-19, е коментирано  тяхното участие в  създадената организация на областно ниво. 

В срещата участваха шест частни болници , който до понеделник, следващата седмица, трябва в писмен вид да съобщят дали ще участват с екипи или ще разкрият легла за с COVID-19.

„Има известни проблеми, но смятам, че ще ги преодолеем. Трябва да сме готови както за коронавируса, така и за сезонния грип, като сега подготвим болниците за следващите месеци и  намалим тежестта върху здравната система. В един такъв момент е важна солидарността между болниците. Мисля, че в Пловдив успяхме да постигнем именно това", заключи областният управител след срещата.

 

 

Румен Златански

Румен Златански

Репортер-редактор - екип "Общество"

Румен Златански е здравен репортер от екип "Общество". Завършил "География" в СУ "Климент Охридски". Работил като репортер и кореспондент в много вестници и агенции.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Контрол няма

Контрол няма

13.08.2020 | 20:50

Решението на Областния щаб е твърде закъсняло! Сле онзи прословут мач на Локо-то в София, и последвалото празнуване на Купата на страната, болните постоянно се увеличават! Въпросът е КОЙ ще контролира носенето на маски на тези масови прояви, футболни срещи и концерти?

Отговори
1 0
модна къща "Лада"

модна къща "Лада"

13.08.2020 | 17:27

Няма ли кой да каже на Каназирева че патешкото жълто на безцветно лице стои ужасно? Освен ако не го е избрала по политически причини.

Отговори
4 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?