Следвайте ни

Оптимизъм! Математикът на НОЩ със страхотна новина за заразата

viber icon

Математикът на Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов прогнозира, че е напълно възможно до 10-тина дни броят на оздравелите да е по-голям от този на новозаразените. Той дори заговори за край на здравната криза в ранната пролет, цитира думите му Нова тв.

За големия брой оздравели с COVID през последните 2 дни има обяснение, категоричен е математикът на НОЩ.

 „Рекордът се дължи на големия брой заболели преди 20 дни. Сега голяма част от тези хора се излекуват. Тенденцията е такава, че броят ще продължи да се увеличава. И ако продължи така, до 10-тина дни ще надмине и броя на новите случаи”, смята проф. Витанов.

За да се случи това, трябва да помогнат и новото частично затваряне, което влиза в сила от утре вечерта. Но за отшумяване още е рано.

„Отшумяване на пандемията скоро няма да има. По време на коледните празници и Нова година се очаква случаите да се поувеличат и по Ивановден пак ще се тръгне нагоре. След януари, февруари, вече през март полекичка ще тръгнем отново надолу, вече ще има и ваксина. През април-май месец вървим към отшумяването”, заяви проф. Витанов.

Междувременно натискът върху здравната система леко е отслабнал. Но цената на кризата остава изключително висока. За по-малко от два месеца у нас са починали 28 медицински лица с COVID-19. Това прави нов смъртен случай през ден. Страхът вече обхвана и ДКЦ-тата. В 11-то ДКЦ в столицата, например, от месец насам имат 2-ма лекари, излезли по собствено желание в неплатен отпуск. А екипите от COVID-кабинетите признаха, че са преуморени.

„Само за 2 седмици през нас са минали над 500 души за тест, над 200 рентгенографии. Като имаме и немалка част платени пациенти”, обясни д-р Васил Василев, директор на 12-то ДКЦ, София.

Не малък процент от посетителите в COVID-зоната идват дори без симптоми на заразата. Идвали от страх.

За да не се злоупотребява, пациентите пред COVID-зоните се делят - тези със симптоми и документ от лекар минават безплатно, а останалите - плащат. За да избегнат опашките, от ДКЦ-тата въведоха опцията за запазване на час.

„През онлайн платформата myhealth. Тези, които нямат възможност и достъп, могат да се обаждат на телефоните на регистратурата на ДКЦ-то”, обясни Таня Евтимова, директор на 11-то ДКЦ в София. Според Нова тв средно 30% от пробите в COVID-зоните се оказват положителни. Част от тях не влизат автоматично в системата, защото не са PCR.

 
 
  
  
  
  

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Да помислим

Да помислим

27.11.2020 | 02:10

Като ни съобщават че има излекувани от Ковид а не от бронхопневмония Какво всъщност ни казват Нали самото лечение от Ковид и лекарствата Би трябвало да ги водят като водеща светлина към откритието на ваксината Но не би Става вече 8 месеца резултат никакъв Следва и друго от говоренето им За всеки разболял се един път различно лечение Втори път по клинична пътека Самата пътека нали е строго фиксирана и като процедури лекарства терапия и ЦЕНА А индивидуалното лечение ЦЕНАТА му би била на стойност от Нула до Милиард Какво всъщност лекуват тогава Следващо Един път легла няма а кога се разболее уж някой голям фактор за тях легла винаги има Уж няма лекари и персонал а за тях най големи специалисти на мига да ги обгрижват Много разнопосочно говорене и цифри И най вече цифри когато става дума за пари

Отговори
2 2
Истина

Истина

26.11.2020 | 22:58

Май някой ти казва какво да говориш! Със сигурност не всички заразени се качват в информационната система, за да няма паника. По същия начин всички,които излизат от карантина ги пишат излекувани. Да де,ама много от тях просто са били контактни. Съвсем логично е,че има нещо гнило!

Отговори
5 3
ГЮРО

ГЮРО

26.11.2020 | 21:31

Тия парчета ще говорят само това, което са им казали от Центъра. Те нямат свое мнение. Цял ЕС ЕДНОВРЕМЕННО въвежда нови мерки, въпреки огромната разлика в състоянието на различните страни и степента на засегнатост, различни нации, народи, бит и пр. .

Отговори
5 2
Ааа.

Ааа.

26.11.2020 | 20:42

Вярвам във вируса. Но не вярвам в информационната система която отчита всичко.

Отговори
6 4
Ааа.

Ааа.

26.11.2020 | 20:42

Странно малко са дори излекуваните последните дни. Когато подновиха пресконференциите на НОЩ министъра каза, че за хора които не са постъпили в болница и са с потвърден тест след 14 дни ако не са постъпили в болница ще се водят автоматично оздравели от системата без да е нужен повторен ПСР тест. Ако както говорят около 5% влизат в болница и за да сме максималисти ги сложим 10 % при 4000 случая са 400. Остават едни 3600 които би трябвало да са излекувани. Такава цифра досега не е имало а в последните три седмици редовно имаме по около 4000 нови случая. Хубаво би било да го зададе някой журналист този въпрос на министъра.

Отговори
8 3
ГЮРО

ГЮРО

26.11.2020 | 21:39

Голямата измама е именно в това нововъведение "случаи", при което при положителен ПеЦеРе тест се говори и отчита случай, въпреки че 80% от хората са безсимптомни, т.е. напълно здрави и според нормалните медици, не са в състояние да заразяват когото и да било. Да, ама от СБО са изкомандвали ВСИЧКИ да се броят "болни". И се юрнаха уплашени хорица да спасяват жалките си душички, та затапиха "болната ни здравна система". Д-р Мангъров казва, че в Инфекциозното отделение, което той сега ръководи, 2/3 от хората могат веднага да си отидат по къщите. Но "златната Ковид пътека" не разрешава те да си ходят, преди да мине един доста дълъг срок, за да им вземат парите. Ето така лакомията на управляващите и техните здравни лакеи довежда до ОТКАЗ ОТ ЗДРАВНА ПОМОЩ на действително нуждаещи се, които умират на стълбите на болницата, щото си нямат късмет или връзка.

Отговори
8 5

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?