Следвайте ни

Опасно близо: Плъзна страховита "атинска мутация" на коронавируса

viber icon

Гръцките здравни експерти заговориха за нова мутация на коронавируса, която е открита в центъра на Атина, съобщи сайтът Keep Talking Greece. Според тях става въпрос за „атинска мутация“, която вероятно е вариант на нигерийския щам, предава БГНЕС.

Откритата мутация е предизвикала безпокойството на здравните експерти, тъй като съществуват опасения, че може да „преодолее” защитата от съществуващите ваксини.

Става въпрос за щам с мутация E484K, която е свързана с имунното бягство, обясняват експертите.

Председателят на Националния комитет по ваксинацията Мария Теодориду смята, че проявата на загриженост е нормална за всеки мутирал щам, но ще бъде адекватно проследен и наблюдаван от специалистите.

Атинската мутация се е появила основно сред мигранти, живеещи в центъра на гръцката столица и за да се спре разпространението му, хората там трябва да бъдат ваксинирани, за да „спре разпространението на този щам“, смята Демостенис Саригианис - професор по екологично инженерство в Солунския университет.

Той не изключи възможността от четвърта вълна на пандемията през следващите месеци, „ако не обърнем внимание и не спрем разпространението на мутиращи щамове сега“.

Според експертната оценка атинската мутация е смесица от африкански и бразилски мутации, като се очаква до няколко дни да има повече информация по този въпрос.

Симптомите са абсолютно еднакви и онова, което трябва да се оцени, е степента на заразност.

Част от учените обаче са на мнение, че не става въпрос за гръцка мутация, а щамът е изолиран в Нигерия още през февруари.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Баф мааму

Баф мааму

18.05.2021 | 15:36

И византийците си измислиха щам. Скоро чакаме банкянски щам, държи по 10 години. Антитела йок. Който оцелее е късметлия.

Отговори
5 3
Не  си  казвай  името

Не си казвай името

18.05.2021 | 16:49

Баф, баф , баф, баф.Голям вестник е това "Марица" , и бафкащи се появиха в него като коментатори. Баф, баф, баф.

Отговори
3 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?