Следвайте ни

ООН: Пандемията ще доведе криза с "библейски размери"

viber icon

Рискът от глад поради пандемията може да достигне „библейски размери“. Това заяви ръководителят на Световната продоволствена програма (WFP) Дейвид Бийзли.

Всички данни, с които разполагаме, включително прогнозата на WFP за 80% увеличение на броя на хората, които изпитват недостиг на храни – от 140 милиона преди пандемията до 270 милиона до края на тази година – показват истинска катастрофа, каза Бийзли.

По думите му с настъпването на пандемията организацията трябвало да съсредоточи своите дейности върху подпомагане на нови групи, които са най-уязвими при ограниченията, наложени от пандемията.

Според него в Латинска Америка броят на гладните хора ще се увеличи с 269%. Също толкова драматична ситуация, каза той, се очертава в Източна и Централна Азия, където се очаква ръстът на гладните да достигне 135%, а в Южна Африка – до 90%.

Гладът в света вече е необичайно висок и ако не действаме веднага, мнозина ще умрат, децата ще понесат последствията от недохранването с години напред и целият свят ще бъде върнат назад, загубил всички ползи в борбата с глада през последното десетилетие, съобщи БГНЕС.

Цената от бездействието ще бъде невероятно висока, трябва да действаме бързо и разумно, балансирайки незабавното облекчение и дългосрочното възстановяване, продължи той.

Мисията на WFP е да осигури храна на 138 милиона души през 2020 г., най-голямата хуманитарна операция в историята. И тази безпрецедентна криза изисква невероятна сума пари – WFP се нуждае от 4,9 милиарда долара през следващите шест месеца, за да продължи своята хуманитарна работа в 83 страни. В много от тези страни, WFP е единствената надежда за оцеляване, добави той.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?