Следвайте ни

Официално! Новият седем пъти по-опасен вариант на COVID-19 вече е у нас

viber icon

За първи път мога да заявя официално, че доказахме 8 щама от пациенти българи, които имат характеристиките на новия вариант на английския шам. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Тодор Кантарджиев в предаването "Панорама" по БНТ.  

"17 мутации бяха потвърдени днес, направиха го двамата ръководители на референтни лаборатории доц. Иван Иванов и доц. Ивайло Алексиев. И двамата са с медицински специалности вирусология и микробиология. Направиха го брилянтно и съм много доволен - това, че доказахме, че в нашата страна го има английският вариант. Сега вече ще започнем едно много по-сериозно проучване да видим какво е разпространението", заяви още проф. Кантарджиев.

Според него това са случаи още от ноемри или декември, когато заболеваемостта в страната ни зпочна да се увеличава. "Имаме голяма смъртност, защото имахме много случаи ноември, декември и, когато състоянието е тежко, лекарите се борят дълго време. Смъртността в нашата страна и без коронавируса беше доста голяма. Това се дължи не само на нашето здравеопазване, на медицински грижи, донякъде и на психология - българинът обикновено чака да му мине. Когато случаите започваха да се увеличават, доста хора чакаха и идваха в последния момент, когато вече нищо не можеше да бъде направено. Сега, да се надяваме, чакаме да намалее смъртността, защото доста се научиха и колегите да лекуват."

"Големият български проблем е недоверието в институциите, науката, медицината и здравеопазването, което се случи от говоренето на различни неща от хора, които казваха, че са лекари, но не се държаха като лекари", каза още проф. Кантарджиев.

В „Пирогов” вече са приети за лечение двама пациенти със съмнение, че са носители на новия вариант на COVID-19. Общо пет са българите, хванати само в лабораторията на спешната болница с мутацията на вируса, за последните 24 часа.

Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов прогнозира начало на трета вълна на заразата у нас, която все още е в много начален стадий. За това заговориха и вирусолози, които призоваха за затягане, а не за разхлабване на мерките у нас.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Цццц

Цццц

23.01.2021 | 10:56

От англетата добро не чакай!

Отговори
1 0
2344

2344

23.01.2021 | 07:54

Хайде да не ми ограбваш правото да избирам сам как да се грижа за здравето си !!! Цигарите и алкохола забрани ли ги, щото от тях несравнимо повече хора умират ? А нашите боклуци забраниха ли канцерогенните храни по магазините, забраниха ли мръсния въздух, нахраниха ли мизерстващите пенсионери и хора въобще, раздадоха ли им безплатни лекарства, КОИТО СА МНОГО ПО-НУЖНИ И ЖИЗНЕНОНЕОБХОДИМИ И МНОГО ПО-ЕВТИНИ ОТ ВАКСИНАТА ПРОТИВ КОВИД ? УВЕЛИЧИХТЕ ЛИ ЗАПЛАТИТЕ НА ХОРАТА, КОЕТО ДА ПОДОБРИ СТАНДАРТА ИМ НА ЖИВОТ, КОЕТО НЕИМОВЕРНО ЩЕШЕ ДА ПОДОБРИ ЗДРАВЕТО ИМ ??? НАЛИ ЖИВОТЪТ НА ХОРАТА Е МНОГО ПО-ВАЖЕН ОТ ИКОНОМИКАТА, СПОРЕД ВАШИТЕ ДУМИ - НО ЗАЩО СЕГА ИЗВЕДНЪЖ СТАНА ТАКЪВ И ЩЕ ОСТАНЕ ЛИ ТАКЪВ СЛЕД КАТО ТОВА КОЕТО ПРАВИТЕ СЕГА ЩЕ СЕ ПЛАЩА С МНОГОГОДИШНА МИЗЕРИЯ И ГЛАД ??? А МНОГО ВЕЧЕ И ГЛАДУВАТ И УМИРАТ ЗАРАДИ ВАШИТЕ МЕРКИ ????!!!! ЗАЩО ПОКАЗВАТЕ САМО КОВИД СТАТИСТИКИ, А КРИЕТЕ, ЧЕ СМЪРТОСТТА ПО ДРУГИ ПРИЧИНИ Е МНОГО ПО-ГОЛЯМА В СРАВНЕНИЕ С МИНАЛИ ГОДИНИ - ДЕН ЗА ДЕН В ТОЗИ ПЕРИОД НА ГОДИНАТА ???!! Когато направите поне мъничко от всичко това, и много друго което е ваше задължение но не правите, поне както в другите държави, тогава имайте очи въобще да ме СЪВЕТВАТЕ какво да правя за да съм здрав, защото сега не виждам никакви основания да считам, че въобще ви е грижа за това. И ПАК НЯМА ДА ИМАТЕ ПРАВОТО ДА МЕ ПРИНУЖДАВАТЕ И ДА МЕ ЮРКАТЕ С ТОЯГАТА В ОБОРА !!!!!!!!!!!!!!

Отговори
5 2
Hoax

Hoax

23.01.2021 | 07:24

Цирка Ковид продължава ... Лошото е ,че се хареса много на всички политици и не се знае какво трябва да стане да спре. Докато който може извлича политически и финансови изгоди от този цирк , милиони хора са в агония борейки се за оцеляване .

Отговори
5 1
Граматиков

Граматиков

23.01.2021 | 06:53

Бил 30% по-смъртоносен, как стана 7 пъти по-опасен не разбрах.

Отговори
3 1
Сценарист

Сценарист

23.01.2021 | 02:00

Всички страни пеят в хор.....не им ли омръзна. Този вирус го изкараха с хиляди мутации. всяка страна си измисля щам.

Отговори
5 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай