Следвайте ни

Одобриха за Европа ковид ваксина само с една инжекция

viber icon

България и страните от Евросъюза вече могат да разчитат на още една ваксина срещу коронавируса.  Европейската агенция по лекарства разреши употребата на продукта на шведската компания Janssen - европейски представител на дружеството Johnson & Johnson.

Все още не е ясно кога ще има доставки. От компанията посочват, че това ще се случи през април, но не е ясно конкретна дата.

 Досега тази ваксина е изпробвана на 44 000 души. Доказано е, че две седмици след имунизацията при 67 на сто от ваксинираните е предотвратено тежко боледуване.

Ваксината се препоръчва за пълнолетни хора, а страничните ефекти са леки до умерени - умора, замайване, мускулни болки и главоболие - и отминават до няколко дни.

Ваксината на Janssen е аденовирусна, т.е. използва същата технология като "АстраЗенека", но е първата, която се поставя само с една доза. Компанията се ангажира да достави 200 милиона дози от ваксината си за блока тази година. Заявеното от българското правителство количество е 2 милиона дози, достатъчни за 2 милиона души, т.е. над половината от подлежащите на ваксиниране в страната.

Любопитното е, че в екипа, изработил ваксината, участва и възпитаникът на Медицинския университет в Пловдив Георги Шукарев. Преди да стане шеф на клиничните проучвания в "Янсен", той работи за друг гигант "Новартис". Разработките му, съвместно с другите му колеги, датират от последния голям взрив на заболяването в Африка, който държа света в напрежение цели 2 години. Шукарев има принос и към разработването на инжекцията срещу Зика, за което "Марица" вече разказа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Който ваксина вади от ваксина умира Притча някаква

Който ваксина вади от ваксина умира Притча някаква

11.03.2021 | 20:35

Колкото и да се напъвате еврейски гниди не можете да настигнете най големия майстор в изтребването на гниди като вас великия доктор Менгеле и наш бащица чичко Адолф На цялата тази ваша лакомия и наглост времето ще роди поредния Адолф и поредния доктор Менгеле Спрете се Смирете се докато не е станало късно После един от вас няма да оцелее от семето ви проклето

Отговори
0 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?